Най-големият в света търговец на мебели на дребно Ikea е на крачка от избрането на фирмата за управление на активи и дискреционни фондове за имоти на дребно Pradea като водещ сред кандидатите за закупуването на 27 от европейските търговски паркове, заобикалящи магазините на Стария континент, пише агенция Bloomberg.

Според източник, близък до сделката, представителите на мебелния гигант може да си стиснат ръцете с евентуалния купувач, тъй като Pradea е излязла с доста високо във финансово отношение предложение.

Представителите на европейската компания са направили най-доброто предложение към Икеа, като офертата е на стойност 1.1 милиарда долара. Сумата Pradea ще инвестира в покупката на активи, които се продават чрез брокерската фирма Cushman & Wakefield.

Говорителите на Ikea, Pradera и Cushman & Wakefield отказали да коментират темата.

Купувачите инвестират рекордна сума в европейските имоти на Ikea, за да се възползват от нарастващата в момента икономика на района, както и от покачващите се стойности на имотите.

12 от имотите на Ikea са в Германия, а останалите са разпръснати из други държави на Стария континент. Обектите на сделката са и в Полша, Швеция, Франция, Финландия, Швейцария и Чехия. Сградите бяха обявени за продан още през май.

След като сделката приключи окончателно, Ikea ще притежава 25 търговски парка на европейска почва.