JPMorgan ще плати 1 млрд. долара за 49% от собствеността върху китайския взаимен фонд China International Fund Management Co, с което делът на инвестиционната банка ще нарасне до 100%, предаде Reuters, позовавайки се на финансовия регулатор в Шанхай. Според анализаторите обаче цената на сделката е твърде висока, а ходът идва в резултат на отварянето на местните финансови пазари за чуждестранни инвеститори от страна на Китай.

Според консултантската компания Z-Ben Advisors, цената при стойност от 50 пъти доходността и има премия от 52% над справедливата стойност на китайския фонд.

JPMorgan спря отпускането на кредити, които не са обезпечени от държавата

JPMorgan спря отпускането на кредити, които не са обезпечени от държавата

Най-големият кредитор може да възобнови практиките си в началото на другата седмица

"Въз основа на множество метрики можем да кажем, че това без съмнение е скъпа сделка", посочват те в изявление, като допускат, че причината за тази висока цена е рядката възможност да се придобие китайски инвестиционен фонд изцяло.

Въпреки търговската война между САЩ и Китай, Поднебесната империя отваря финансовите си пазари по-бързо от очакваното. След като през април на чуждестранните компании беше разрешено да закупуват изцяло местни финансови дружества, Black Rock и Neuberger Berman вече станаха еднолични собственици над партньорските си фирми в страната.

В случая на JPMorgan, банката стана мажоритарен собственик на China International Fund Management Co през декември миналата година, а разрешението за пълното му придобиване беше получено през юни.