Най-големият държавен производител на чипове в Китай Tsinghua Unigroup Ltd ще придобие френската Linxens за около €2,2 милиарда, предава Reuters, цитирайки свои източници. Европейската компания също е производител на чипове.

Сделката е била подписана преди месец, но засега не е съобщавана официално. Тя ще бъде показателна за позицията на европейските регулатори относно китайските инвестиции. Одобрение трябва да дадат регулаторите във Франция, Германия, както и синдикалната организация на дружеството, което е собственост на частната CVC.

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Лидерите на Стария континент се опасяват от целите на Поднебесната империя

Източници на агенцията твърдят, че властите няма да попречат на сделката.

Сделката е първата чуждестранна инвестиция на Tsinghua от две години насам. През 2016 и 2017 г. компанията искаше да придобие акции от три тайвански производителя на чипове - Powertech Technology Inc, ChipMOS Technologies Inc и Siliconware Precision Industries Co. Сделката обаче се провали заради регулаторите.През 2015 г. пък щатският гигант Micron Technology Inc. отказа $23 милиарда, за да бъде купен от китайската компания.

От началото на годината Китай е похарчил $45,5 милиарда за европейски активи.

Linxens, чието седалище е близо до Париж, има 535 милиона евро годишни продажби и 3 500 служители по света, както и офиси в Китай, Сингапур и Тайланд.

Китайските инвестиции носят риск за националната сигурност на Германия

Китайските инвестиции носят риск за националната сигурност на Германия

Предупреждението идва от контраразузнавач №1 в държавата