Когато Марио Драги бе начело на Европейската централна банка, той (неуспешно) се опита да накара банките в региона да започнат сливане и разчистване, пише The Wall Street Journal.

Сега, като премиер на Италия, той прави нов опит и се надява да предизвика вълна на консолидации сред закъсалите банките в страната. Банковият сектор на страната страда от лоши кредити и високи разходи. И отдавна се смята за слабата точка в страните, които споделят еврото.

Миналата седмица правителството на Драги опрости процедурата, в рамките на която банките могат да се възползват от данъчни облекчения при сливане. Ходът повиши очакванията сред италианските банкови мениджъри за бъдещия сливания и придобивания. На помощ идват и възстановяването на икономиката и ветеранът в сливанията и придобиванията Андреа Орчел, който застана начело на UniCredit, втората най-голяма банка в страната.

Консолидацията се смята като начин банките да намалят разходите и да се върнат към печалба. В сравнение със САЩ, например, в Европа банковият сектор е фрагментиран и във всяка държава има множество по-малки институции. А и за разлика от силния растеж в САЩ, икономиката на Италия едва крета през последните години.

По време на дълговата криза преди десетилетие италианските банки създадоха множество притеснения, а някои от тях трябваше да бъдат спасявани. След края на кризата те игнорираха призивите на Драги и други регулатори да се слеят. Рим изигра важна роля, след като реши да ги спасява, вместо да ги принуди да продават.

Твърде вероятно е UniCredit да поведе сектора. През миналата година банката загуби първото си място в Италия по активи от Intesa, която придоби UBI Banca. Орчел, който бе директор инвестиционно банкиране в UBS, изгради кариерата си чрез постигане на банкови сделки на Стария континент.

Една цел за UniCredit е Banca Monte dei Paschi di Siena, според източници на WSJ. Банката бе национализирана през 2017 г., за да бъде спасена от фалит. Рим обеща, че ще я приватизира до април 2022 г.

UniCredit се интересува и от сделка с Banco BPM, третата най-голяма банка в страната. И според банкери Орчел може да се запъти към сливане и с двете.

Миналия месец главният изпълнителен директор на BPM Джузепе Кастаня даде сигнал, че ще участва в сделки, но като придобиваща страна. "Нуждаем се от три големи национални банки, които да могат да се конурират на национално и европейски ниво", заяви той.

Италия се опитва да продаде и Banca Carige, която също трябваше да бъде спасявана през 2019 г.

Малко вероятно е чуждестранни купувачи да изиграят роля, коментира изданието. Трансграничните сливания все още са твърде трудни заради опозиция от националните регулатори и заради липсата на паневропейска схема за защита на депозитите.