Украинската държавна нефтена и газова компания "Нафтогаз Украйна", която наскоро обяви технически фалит, стартира процедура на запитване към държателите на еврооблигации за отлагане на плащанията с 2 години. Това съобщиха от правителството на Украйна, пише ТАСС.

"Националната акционерна компания "Нафтогаз Украйна" пристъпи към процедура за искане от притежателите на еврооблигации за промяна на условията по съответните дългови плащания на компанията. Притежателите на еврооблигации се приканват да се споразумеят за съгласуване на някои промени в условията на ценните книжа, включително отлагане на плащането на главница и лихва за период от две години", се казва в правителственото съобщение.

Украйна поиска отлагане на плащанията си по външния дълг - какъв е резултата

Украйна поиска отлагане на плащанията си по външния дълг - какъв е резултата

Финансовата ситуация на страната е "ужасна", според посланика на ЕС в Киев

Вчера украинското правителство разреши на "Нафтогаз" да промени условията по дълга си към притежателите на еврооблигации, каквото е изискването за стартиране на посочената процедура.

На 26 юли "Нафтогаз Украйна" обяви технически фалит, поради изтичане на срока за плащане към притежателите на еврооблигации, без съответните задължения да са погасени. Тогава от компанията заявиха, че правителството не им е дало разрешение да изплатят задълженията към притежателите на еврооблигации, т.е. да извършат плащания по главницата и лихвата по емисията от 2022 г. и лихвите по емисията от 2024 година.

Украйна девалвира значително гривнята спрямо долара, ето с колко

Украйна девалвира значително гривнята спрямо долара, ето с колко

Като основна причина се посочват ефектите от руската инвазия