Украйна възнамерява да отложи плащания по своя външен държавен дълг - еврооблигациите си и лихвите по тях, с 24 месеца, считано от 1 август. Това се посочва в правителствена резолюция, публикувана днес и цитирана от Ройтерс.

Правителството в Киев, което се опитва да се справи с последиците от руската инвазия започнала на 24 февруари, е инструктирало финансовото министерство да преговаря до 15 август с кредиторите за отлагане на плащанията и да обещава допълнителни лихви за отложените плащания.

Властите планират също така, да отложат плащанията по ценни книжа, обвързани с брутния вътрешен продукт (БВП), от май 2023 г. до август 2024 година.

По повод финансовото състояние на Украйна и съответно възможността й да извършва плащания по външния си дълг, посланикът на ЕС в Украйна Мати Маазикас каза, че е малко вероятно страната да изпадне в неплатежоспособност по външния си дълг, но нарече финансовата ситуация "ужасна".

"Нямам такова предчувствие. Мисля, че щях да разбера, ако украинците наистина бяха на ръба на фалит. Но ситуацията е ужасна", казва Маазикас в интервю за Euronews .

Според посланика, външната финансова помощ за Украйна не е достатъчна.

А наскоро Олег Устенко, икономически съветник на Владимир Зеленски каза, че Украйна сега трябва да получава 9 милиарда долара на месец от Западните страни, за да покрие бюджетния дефицит. Това е почти два пъти повече от предишните искания на Киев, припомня Прайм.

По-късно днес беше съобщено, че групата държави кредитори на Украйна, която включва Канада, Франция, Германия, Япония, Великобритания и САЩ е заявила, че ще осигури координирано временно суспендиране (замразяване) на обслужването на украинския дълг от 1 август 2022 г. до края на 2023 г., с възможност за разсрочване за още една година.

"Ние също така силно насърчаваме всички други официални двустранни кредитори бързо да постигнат споразумение с Украйна за временно замразяване на обслужването на дълга", призовават от групата на държавите кредитори на Украйна.

Норвегия отказа да "сподели" приходите  си от петрол с Украйна

Норвегия отказа да "сподели" приходите си от петрол с Украйна

Такъв призив отправи полският премиер