Най-голямото банково сливане за 2020 година вече е факт. Най-голямата банка в Саудитска Арабия National Commercial Bank (NCB) ще купи конкурента си Samba Financial Group срещу 15 милиарда долара, пише Bloomberg.

NCB ще плати по 28,45 риала или 7,58 долара за акция на финансовата институция, което я оценява на около 55,7 милиарда риала. Суверенният фонд на кралството, който е най-големият акционер в двете банки, ще получи дял от 37,2% от обединената група.

Новият банков гигант ще управлява активи на стойност над 220 милиарда долара, което означава, че той ще бъде третият по големина в Персийския залив. С пазарна капитализация от 46 милиарда долара обаче той остава зад Qatar National Bank, която има активи в размер на около 268 милиарда долара.

След новината за сливането акциите на NCB са поскъпнали с 3,6% в понеделник, което е най-големият скок в цената им за последните три месеца.

Извън суревенният фонд на Саудитска Арабия познат под името Public Investment Fund, следващият по големина акционер в новата банкова група ще бъдат публичният пенсионен фонд и организацията, управляваща социалните осигуровки в кралството.