Преди година за Truist дори не ставаше дума. Сега това е една от най-големите банки в САЩ, пишат авторите на CNN Business.

След като в понеделник сливането на SunTrust и BB&T на стойност 28 милиарда долара стана факт, това означава, че тези брандове бавно ще изчезнат. И това предвид тяхната обща 275-годишна история.

Сделката е най-голямата такава в банковата сфера от 2004 година насам. Тя беше представена като сливане на равни финансови институции, което принуди и двете банки да загърбят миналото въпреки вековната си история, раждайки се Truist.

"Цялата същност на Truist се състои в две големи, емблематични, стари компании, които се обединяват, за да формират нова организация, която гледа напред", заяви изпълнителният директор на Truist Кели Кинг пред медията.

Truist официално започна да търгува като нова компания в понеделник, след като получи регулаторно одобрение. Пред това обаче компанията нае фирма за брандиране, която да кръсти новата мегабанка.

"Ние им дадохме чист лист хартия и казахме, че искаме име, което не носи багажа на миналото", каза Кинг, който преди това беше изпълнителен директор на BB&T.

И все пак новото име предизвиква критики, особено в социалните медии, а според неофициална анкета в Twitter повече от две трети от потребителите "мразят" името Truist.

Кинг обаче остава оптимист. Той прогнозира, че новата марка в крайна сметка ще се хареса и припомня на критиците, че Verizon и Nike също са измислени думи. "Нямаме никакви задни мисли към новото си име. Обичаме го", казва той.

Тръст дори направи компромис с местоположението на централата си. Новата банка ще бъде базирана в Шарлът, но ще има и силно присъствие както в Атланта, където е седалището на SunTrust, така и в Уинстън-Салем, Северна Каролина, където се намира BB&T.

Сделка създава 6-тата най-голяма банка в САЩ

Сделка създава 6-тата най-голяма банка в САЩ

Първото сливане на големи финансови институции от кризата

Без масови съкращения

Клиентите на банката все още не са забелязали съществена разлика от сливането. Имената в местните клонове не са се променили и не се очаква това да се случи поне още една година. Въпреки това клиентите на банката вече могат да използват безплатно всеки от всичките общо 4 500 банкомата на новата група.

Иначе Truist обеща, че със сделката ще се икономисат разходи в размер около 1,6 милиарда долара, включително чрез закриване на клонове.

По думите на Кинг Truist не е решил точно колко клона ще се затворят. Все пак той признава, че на някои места клоновете на BB&T и SunTrust са разположени буквално един до друг, което няма да бъде рентабилно за новата мегабанка.

Когато сливането беше обявено, SunTrust и BB&T обещаха да не уволняват служители. "Това е най-състрадателното и правилно нещо за нашите съотборници", каза Кинг, допълвайки, че въпреки предстоящото закриване на клонове банката няма просто да уволни служителите си.

Morgan Stanley получи глоба от 20 милиона евро за манипулиране на облигации

Morgan Stanley получи глоба от 20 милиона евро за манипулиране на облигации

Банката го е направила чрез интензивно закупуване на ценни книжа, смята местният финансов регулатор

"Все още сме малки"

Тръстовата сделка подлага на изпитание апетита на страната за големи банкови споразумения. Все пак сделката е най-голямата такава след финансовата криза от 2008 година. С повече от 460 милиарда долара активи и 330 милиарда долара депозити, Truist вече е търговски кредитор №6 в САЩ.

Сливането на SunTrust и BB&T получи единодушно одобрение от FDIC, въпреки че един служител предупреди, че сделката може да носи със себе си "много значителни рискове за финансовата стабилност".

Кинг е на мнение, че подобни твърдения са преувеличени. По думите му балансът на Truist е омаловажаван от този на най-големите банки на Wall Street. JPMorgan например разполага с активи от 2.8 трилиона долара, което е приблизително шест пъти повече от това, което има Truist.

"Ние сме големи, но все още сме малки", казва Кинг.

И за разлика от JPMorgan, Bank of America и Citigroup, Truist не е голям играч в различните видовете "екзотични финансови ценни книжа, които подхраниха кризата през 2008 година", пишат авторите на CNN.

"Ние не сме международни, не правим много необичайни, сложни и рискови видове транзакции", допълни Кинг.

Миналата седмица сенаторът Елизабет Уорън все пак обяви, че има планове да въведе законодателство, което да принуди регулаторите да следят по-внимателно банковите сливания. Кандидатът на демократите за президент се опасява, че тези сделки ще създадат институции от типа "Too-Big-To-Fail" (твърде голяма, за да се фалира), както онези, които изискваха огромни спасителни мерки по време на последната криза. Уорън също така се опълчи на Федералния резерв за факта, че не е отказал нито едно от 3 819 заявления за сливания на банки, заявени между 2006 и 2017 година.

Кинг обаче е на мнение, че при сливане не е имало нищо нередно и притеснително. "Това беше много задълбочен и строг процес, който напълно подкрепихме. Беше интензивно", каза той.

Изпълнителният директор на Truist отбеляза също така, че банките често оттеглят своите заявления за сливане.

И Morgan Stanley започва съкращенията на служители заради приближаващата рецесия

И Morgan Stanley започва съкращенията на служители заради приближаващата рецесия

Банката ще освободи 1500 души с което се присъединява към Deutsche Bank, UniCredit и Societe Generale