Търговската банка на Абу Даби (ADCB), Обединената национална банка (UNB) и Al Hilal Bank обявиха голяма тристранна сделка по сливане. Тя ще създаде петия най-голям кредитор в региона на Близкия изток и Северна Африка с общи активи в размер на $114 милиарда. 

Споразумението, потвърдено в края на търговията на 29 януари, бележи второ голямо банково обединение в Абу Даби през последните години и е продължение на вълната на консолидация в сектора. 

Очаква се новата банкова група да има около 1 милион клиенти със значителен дял от пазара на Обединените арабски емирства - 15% от общите активи, 21% от кредитите на дребно и 16% от депозитите. 

"Това е много интересна сделка, която ще създаде голяма, изключително устойчива банкова група. Това е знаменателно споразумение за ОАЕ, което ще даде значителен принос за нашите национални амбиции", каза Мохамед Ал-Сувайди, председател на ADCB. 

"Новата банкова група ще носи самоличността на ADCB и ще продължи да получава силна институционална подкрепа благодарение на мажоритарната собственост на правителството на Абу Даби", се казва в съобщението на Борсата за ценни книжа на Абу Даби. 

Al Hilal Bank ще запази сегашното си име и марка, като действа като отделна единица за ислямско банкиране в рамките на групата. 

В съобщението се посочва,, че сделката, единодушно препоръчана на акционерите от управителните съвети на ADCB и UNB, подлежи на одобрение от регулаторните органи и акционерите през следващите седмици. 

Създадоха втората най-голяма банка в Обединените арабски емирства

Създадоха втората най-голяма банка в Обединените арабски емирства

Тя ще управлява активи от 180 милиарда долара

Сделката прави ADCB третата най-голяма банка в ОАЕ след First Abu Dhabi Bank и Emirates NBD. 

Търговията с акции на всички участници в сделката беше преустановена до обявяването на решението. 

И трите банки имат един основен акционер - Инвестиционният съвет на Абу Даби (ADIC), който притежава над 60% от ADCB и 50% от UNB. Фондът притежава и 100% от Al Hilal Bank, чиито акции не се търгуват на борсата. 

ADIC е част от Mubadala, инвестиционното звено на правителството на Абу Даби, с активи на стойност над $ 225 милиарда. Чрез ADIC правителството на Абу Даби ще притежава 60,2% от обединената банка. Другите акционери на ADCB ще притежават 28%, а акционерите на UNB ще притежават 11.8% от обединената банка.