2017 година се оказа доста динамична на банковия сектор, както в България, така и в останалите страни от Балканския полуостров, а следващите 12 месеца може да донесат допълнително преразпределение на активи между големите участници на пазара.

У нас годината започна с "раждането" на най-голямата банково-застрахователна група, като последваха редица други сделки на лидери с бизнес в страната. В края на декември други две банки си търсят купувачи, като вероятно сделките за тях ще бъдат сключени през новата година.

Какво точно се случи през изминалите месеци в сектора и какво можем да очакваме през следващата година вижте в обзорния материал на Money.bg.

Новата най-голяма банково-застрахователна група у нас

Едва ден преди настъпването на 2017 година официално стана ясно, че на българския пазар се задава нов голям играч, обединяващ "Сибанк" и "Обединена българска банка" (ОББ). Така в една група под шапката на белгийската KBC Group се събраха освен двете банки и застрахователните дружества ДЗИ и "Интерлийз".

ОББ и Сибанк се сливат. Как ще се казва новата банка?

ОББ и Сибанк се сливат. Как ще се казва новата банка?

Новата финансова институция ще има 1.6 милиона клиенти у нас

Предишният собственик на ОББ - National Bank of Greece, се съгласи да продаде бизнеса си у нас за 610 милиарда евро. Сделката включваше общо 7 компании, които са в портфолиото на финансовата институция.

Гръцки активи на килограм

2017 година определено донесе доста промени на гръцкия пазар с разпродажбата на редица активи на местните банки на Балканите. Няколкото споразумения при тях не бяха чак толкова изненадващо, като разпродажбата на част от бизнеса на финансовите институции в южната ни съседка е част от изискванията на кредиторите на Атина.

  • National Bank of Greece

Освен споразумението за ОББ National Bank of Greece намери купувач на румънския си бизнес под бранда на Banka Romanaesca. В края на юли тя стана част от портфолиото на унгарската група OTP, която у нас държи "Банка ДСК".

  • Piraeus Bank

Междувременно отново през лятото ръководството на Piraeus Bank обяви, че ще търси купувачи за дъщерните си дружества в България, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна. Няколко месеца по-късно беше осъществена и първата сделка - сръбското подразделение на финансовата институция беше продадено на местната Direktna Banka за 61 милиона евро. Непосредствено преди коледните празници стана ясно, че същото ще се случи и с румънския бизнес на банката. 

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Това потвърди изпълнителният директор на банката

  • Eurobank

Eurobank, която у нас държи "Пощенска банка" и бившите клонове на Alpha Bank, от своя страна сключи споразумение за румънския си бизнес с Banka Transilvania. Тя обаче продължава да оперира на пазарите в Сърбия, Албания и Украйна, както и у нас.

Eurobank продава бизнеса си в Румъния

Компанията-майка на "Пощенска банка" продаде бизнеса си в Румъния

Купувач е местната Banca Transilvania

Кой ще търси сделки за български банки през 2018-а?

Ако финансовите институции в Гърция се "освобождават" от чуждестранни активи, то други участници в сектора в Централна и Източна Европа са готови да купуват нови и нови такива.

След като погълна Banka Romanaesca унгарският гигант ОТР заяви интерес в следващите години да придобие още банки в региона.

В интервю от октомври главният изпълнителен директор на групата Шандор Чани заяви, че дружеството разполага със свободен капитал и ще търси възможности за разширяване на бизнеса си, като конкретните цели са пазарите "от България до Беларус".

OTP Bank планира да купи български банки

Най-голямата кредитна институция в Унгария планира да купи български банки

Собственикът на "Банка ДСК" готви 5 придобивания за 2 години в Източна Европа

Това загатва за възможността собственика на "Банка ДСК" да купи друг банков актив у нас и да създаде ново обединение на кредитори, подобно на KBC Group.

Двете банки за продажба, които не намериха своите нови собственици през 2017-а

През последните 12 месеца за две пуснати за продажба банки не са бяха избрани купувачи, като вероятно споразуменията за тях ще бъдат завършени през новата година.

  • ТБ "Виктория"

Двата опита за намиране на нов собственик на ТБ "Виктория" не дадоха резултат до края на 2017 година. При първият синдиците на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) избраха за купувач "Търговска банка Д", но решението им не беше одобрено от Българската народна банка (БНБ). В края на третия кръг при повторния опит в наддаването за банката останаха двама участници, включили се и в първия търг. Това са "Българо-американска кредитна банка" и "Инвестбанк". По втората процедура обаче все още няма становище на БНБ.

В надпреварата за ТБ "Виктория" останаха двама

В надпреварата за ТБ "Виктория" останаха двама

Крайното решение е на БНБ

  • "Общинска банка"

През юли месец от Столична община взеха решение да търсят отново купувач на "Общинска банка". Три години по-рано отново беше направен такъв опит, но процедурата беше спряна заради кризата с КТБ.

Като минимална цена за 67% от акциите на общината във финансовата институция беше посочено 45 милиона лева. В началото на декември стана ясно, че единственият кандидат за покупката на "Общинска банка" е чуждестранната компания "Новито Опортюнитис", регистрирана в Лихтенщайн.

Сега предстои споразумението да бъде одобрено от Столичния общински съвет, а след това и от БНБ и Комисията за защита на конкуренцията.

Непозната компания от Лихтенщайн е единственият кандидат за “Общинска банка”

Непозната компания от Лихтенщайн е единственият кандидат за “Общинска банка”

Предстои офертата й да бъде разгледана от Столичния общински съвет

Нови три големи сделки ни чакат през 2018-а

В края на 2017 година експерти заявиха, че на българския пазар може да има нови три големи сделки през следващите 12 месеца.

"България ще види сливания и придобивания в банковия и застрахователния сектори през следващата година, точно както съседна Румъния през тази", заяви представител на австрийската правна фирма Schoenherr на събитие в София.

На същото мнение е и ръководителят на "Корпоративни финанси за ЦИЕ" към консултантската компания PwC Божидар Нейчев. По неговите думи през следващите 12 месеца ще има 3 големи сделки с финансови институции, структуроопределящи за банковата система.

Три големи сделки се задават в българския банков сектор през 2018-а

Три големи сделки се задават в българския банков сектор през 2018-а

Това прогнозират експерти