Китайският купувач, който трябваше да закупи небостъргач в Хонконг за рекордните 5,2 милиарда долара, се е отказал от сделката, пише Reuters, цитирайки два източника.

Причините за отказа все още са неясни, но той подчертава трудността, пред която китайските компании се изпавят, когато се опитат да наберат капитал извън страната в светлината на по-строгите правила на китайските регулатори, насочени срещу "изтичане" на средства от страната, включително "ирационални" инвестиции в сектори като недвижимите имоти.

Продавач бе милиардерът Ли Ка-шинг, а купувач на 55% от сградата бе консорицум от базираните в Пекин China Energy Reserve и Chemicals Group Propertes

Останалите 45% трябваше да бъдат взети от хонконгски инвеститори. С оттеглянето на China Energy Reserve от сделката, ръководителят на китайската компания Shimao Property Хуей Уин Мау ще придобие дял от 20% в C.H.M.T. Peaceful Development.

Останалата част от 55-процентния дял на China Energy Reserve ще отиде при други хонконгски инвеститори, сред които главният изпълнителен директор на Kingston Financial Group Чу Юет Уа.

Компанията CK Asset Holdings на хонконгския магнат Ли Ка-шин съобщи през ноември, че продава 73-етажната офис сграда на C.H.M.T. Peaceful Development Asia Property. Това беше най-голямата продажба на единичен имот в света, която трябваше да донесе печалба от 14,5 млрд. хонконгски долара (1,85 млрд. долара).