След като миналата седмица приключи сделката по приватизацията на най-големия производител на петрол в Русия, сега "Роснефт" се съгласи да плати 2.8 милиарда долара, за да купи до 35 на сто от находище на природен газ от Египет.

Така компанията ще се присъедини към италианския енергиен гигант Eni в проучването на най-голямото подобно откритие в Средиземно морe.

Руската компания ще плати 1.13 милиарда долара за първоначален 30-процентен дял от концесионните права на блок Шокур, включващ и газовото находище Зохр, пише Bloomberg. 

Договорените пари включват и допълнително начисление от около 450 милиона долара, обясниха от Eni в изявление.

"Роснефт" може да придобие още 5 на сто от дела до края на годината, коментираха още от компанията. За тях също ще изисква допълнително разплащане на разходи.

Междувременно цената на акциите на "Роснефт" се изкачи с 0.7 на сто до 373.50 рубли, докато ценните книжа на Eni нараснаха с 3.5 на сто в Рим.

Египет заяви, че ще запази всички резерви от находището за домашна употреба, което позволява на страната да намали вноса за втечнен природен газ.

Eni откри областта през миналата година, оценявайки ресурсите на около 30 трилиона кубически фута, като очаква успехът да ги сполети към края на 2017 година.

Русия продаде 19.5% дял от "Роснефт"

Русия продаде 19.5% дял от "Роснефт"

Консорциум от Glencore и катарския държавен фонд е новият стратегически инвеститор