Руският държавен научен център по автомобило- и двигателостроене (НАМИ) обяви, че е придобил 100% от собствеността на завода за автомобилни системи на германската група Robert Bosch, съобщава "Ройтерс".

Контекст: Западните компании развиха сериозен бизнес в Русия още от началото на 90-те. Комбинацията от голям местен пазар и сериозен производствен капацитет, изграден още по времето на СССР, доведе до появата на много заводи на международни корпоративни групи.

Избухването на войната в Украйна и серията от санкции срещу Русия обаче накара много от западните фирми да потърсят начин да излязат от страната.

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите

Детайли: Заводът в самарския регион произвеждаше системи за управление и стабилизация, както и компоненти за спирачки, които се влагаха в моделите на различни производители.

От НАМИ посочиха, че всички 107 служители, които са били на работа към момента на сделката, ще бъдат запазени, а новото производство ще започне през 2024 г.

Какви употребявани автомобили предпочитат да купуват руснаците?

Какви употребявани автомобили предпочитат да купуват руснаците?

Пробег до 100 хиляди километра във фабричен цвят и до двама собственици

Още нещо: Сумата по сделката не е публична, но до момента НАМИ придоби заводи на Renault, Nissan и Toyota на силно занижени цени.

Русия се опитва да изгради наново автомобилната си промишленост на база запазеното ноу-хау от напусналите западни компании и чрез китайски технологии, които навлизат на тяхно място. Все още обаче е трудно да се каже дали Пекин гледа на северния си съсед като на място за инвестиции, или само като на голям експортен пазар за своята продукция.