Сбербанк подписа с дубайската Emirates NBD обвързващо споразумение за продажбата на 99,85% от акациите на своята дъщерна структура в Турция Denizbank. Сумата на сделката е 14,609 милиарда турски лири (около 3,2 милиарда долара), се посочва в съобщението на най-голямата руска банка.

След закриване на сделката Сбербанк престава да бъде акционер в Denizbank. Към същия момент Сбербанк отстъпва на Emirates NBD правата по изискване на субординираните кредити на Denizbank, по-рано предоставени от Сбербанк.

"Решението за продажбата на Denizbankе свързано с изменението на стратегията в частта за международното развитие на групата Сбербанк", се посочва в съобщението думите на шефа на руската банка, Герман Греф.

Руската Сбербанк излиза от Турция, продава Denizbank за $5,5 милиарда

Руската Сбербанк излиза от Турция, продава Denizbank за $5,5 милиарда

Купувач е дубайската банка Emirates NBD

Както припомня interfax.ru, през февруари Герман Греф каза, че Сбербанк се е насочила към продажбата на Denizbank поради затягане на конкуренцията и санкциите срещу Русия от страна на САЩ и ЕС. Самият Греф бе включен в т.нар. "Кремълски доклад" на САЩ, засягащ редица крупни руски бизнесмени и политици.

Сега сделката трябва да бъде ободрена от регулиращите органи на Турция, Русия, Обединените Арабски Емирства и други държави, в които работи Denizbank. Очаква се тя да бъде приключена до края на 2018 година.

Към 31 март т.г. собственият капитал на Denizbank е 13,7 милиарда турски лири (около 3 милиарда долара).

Сбербанк купи 99,85% от Denizbank през 2012 г. от белгийската група Dexia за 3,5 милиарда долара.