Суверенният фонд на Саудитска Арабия Public Investment Fund (PIF) е придобие за $400 милиона дял в американската компания Endeavor, най-голямата в света агенция за набиране на представители на шоу бизнеса. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои добре информирани източници.

Според източниците на агенцията, сделката се планира за бъде завършена на 19 март, ден след като престолонаследникът на саудитското кралство принц Мохамед бин Салман и президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещнат в Белия дом.

Саудитска Арабия инвестира $64 милиарда в забавления

Саудитска Арабия инвестира $64 милиарда в забавления

След 35 години, в които в страната нямаше кина

А в началото на април принцът ще бъде почетен гост на вечерята в Лос Анджелис, организирана от генералния директор на Endeavor, Ари Емануел.

Компанията Endeavor, която организира с шоу събития в целия свят, включително Седмицата на модата в Ню Йорк, може да изиграе ключова роля в възстановяването и развитието на развлекателната индустрия в Саудитска Арабия.

Кинотеатрите и други форми на културни изяви бяха забранени в кралството преди 35 години.

Един от обсъжданите варианти за съвместна дейност на компанията с Главното управление на спорта и Главното управление на развлеченията на Саудитска Арабия над проекти - от организация на културни мероприятия до подготовката на спортисти.

PIF купува акции на Endeavor при същите условия, при каквито сингапурският фонд GIC Pte и Съветът за инвестиции в пенсионни планове на Канада инвестираха през август миналата година. Два източника на агенция Bloomberg са посочили, че саудитския фонд ще получи 7% дял в Endeavor, докато друг източник на информация твърди за по-малък дял.

Освен дял от акциите, Саудитска Арабия ще получи място в международния консултативен съвет на Endeavor по развлечения, спорт и мода.

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Саудитска Арабия продължава грандиозния план за цялостна промяна на икономиката си

Планът за реформи на Мохамед бин Салман "Визия 2030" предвижда диверсификация на икономиката на Саудитска Арабия, създаване на най-големия суверенен фонд в сета и намаляване зависимостта на страната от износа на петрол.

Развлекателната индустрия е един от секторите, които престолонаследникът е направил приоритетни в рамките на проекта "Визия 2030". В това отношение властите в Рияд отслабват някои от социалните ограничения, които направиха Саудитска Арабия една от най-консервативните страни в света. Например, през януари за първи път от десетилетия в страната бяха показани филми в обществени кинотеатри.