Японската инвестиционна банка SoftBank се е договорила с Uber за това, оглавяваният от нея консорциум да вложи в компанията за онлайн таксиметрови услуги 1 милиард долара. А след това да започне да изкупува от акции от съществуващите в момента инвеститори в Uber на стойност до 9 милиарда долара, съобщава днес Bloomberg.

В рамките на сделката, изкупуването на акциите на Uber ще Бъде на базата на сегашната пазарна капитализация на компанията, която е почти 70 милиарда долара. Но сделката може и да не се състои, ако оглавяваният от SoftBank консорциум не намери достатъчен брой заинтересувани продавачи на акциите на Uber.

В консорциума на SoftBank влизат Dragoneer Investment Group и General Atlantic. Така също в рамките на сделката акции Uber могат да придобият TPG, Tiger Global, DST Global и Tencent Holdings, отбелязва агенцията.

За осъществяването на сделката венчърната компания Benchmark сее съгласила временно да отложи своя иск към шефа на Uber Травис Каланик.

Посочената инвестиционна сделка може да помогне на Uber да преодолее трудностите и всевъзможните скандали, с които се сблъсква в последно време. Освен това, SoftBank е мажоритарен участник в компаниите Ola и Grab - конкуренти на Uber в Индия и Югоизточна Азия, което ще помогне на американците да намерят общ език с тях.