Телекомуникационната компания от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunication Group Company (e&) e уведоимила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за плановете си да придобие непряк едноличен контрол върху телекомите под бранда Yettel в България, Унгария и Сърбия и пряк едноличен контрол върху "Пи Пи Еф Телеком Груп" Б.В. 

Както money.bg писа през август 2023 г. тази сделка предстои ще се случи между e& и PPF Group, които до момента контролираха компаниите, в съобщението на PPF Group сделката беше формулирана като партньорство. През лятото стана ясно, че двете страни са се споразумели e& да плати за акциите 2,15 млрд. евро. В зависимост от представянето през следващите години, допълнително може да бъдат платени до 350 млн. евро.

e& е телекомуникационен оператор със седалище и адрес на управление в Абу Даби, ОАЕ. e& предоставя услуги на 159 милиона абонати в 16 държави в Близкия изток, Азия и Африка. e& е регистрирано на фондовата борса в Абу Даби.

Yettel ще има нов арабски собственик след сделка за 2.15 милиарда евро

Yettel ще има нов арабски собственик след сделка за 2.15 милиарда евро

Сделката обхваща телекомите в България, Унгария, Сърбия и Словакия

Придобиваната група обслужва над 10 милиона клиенти в България, Сърбия, Словакия и Унгария (2022 г.) и включва следните оперативни дружества: Йеттел България, Йеттел Унгария и Йеттел Сърбия са мобилни мрежови оператори, които предлагат мобилни далекосъобщителни услуги на милиони клиенти в България, Унгария и Сърбия; Цетин България, Цетин Унгария и Цетин Сърбия предлагат услуги за изграждане на мобилна и фиксирана мрежова инфраструктура на едро; и O2 Словакия е мобилен мрежов оператор, предлагащ мобилни далекосъобщителни услуги на клиенти в Словакия. Чрез O2 Словакия Нетуъркс О2 Словакия предоставя и инфраструктурни услуги за далекосъобщителни мрежи в Словакия.

Телекомите, които са обект на сделката, са част от компанията PPF Telecom. В официалното съобщение, което беше разпространено по повод на сделката се подчертава, че настоящият изпълнителен директор Балеш Шарма ще бъде запазен и ще се гарантира спокойното продължаване на дейността.

Компаниите подчертават, че сделката "поставя основите на партньорство между PPF и e&, което цели да изгради голям телекомуникационен бизнес в Централна и Източна Европа" чрез синергии във веригата на доставки и споразуменията за роуминг.

Yettel се запъти към нов инвеститор - Etisalat от OAE

Запъти ли се вторият български GSM оператор към трета смяна на собствеността

Компанията от Абу Даби потвърди, че преговорите са в ход

Чешките активи на PPF Telecom - операторът O2 и доставчикът на инфраструктура CETIN ще бъдат отделени и няма да бъдат част от сделката. По думите на изпълнителния директор на PPF Иржи Шмейц, причини за това са специфичните позиции на компаниите на родния им пазар, както и плановете на холдинга за синергия между различните му бизнеси в Чехия.

Emirates Telecommunications Group (e&) е създадена през 1976 г. През 1982 г. тя пуска в експлоатация първата мобилна мрежа в Близкия Изток.

През 1983 г. правителството на ОАЕ придобива 60-процентов дял в компанията, а останалите 40% са пуснати на борсата.

В момента нейните 164 млн. клиенти са предимно в Близкия Изток, Азия и Африка: Афганистан, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Мароко, Буркина Фасо, Нигер, Мавритания и др.

Emirates Telecommunications Group притежават 14,61% от Vodafone Group.

За българския телеком това ще е поредна промяна на собствеността

Първоначално основан от гръцката OTE като втори български GSM оператор през 2001 г., той стана част от норвежката Telenor през 2013 г. През 2018 г. компанията беше продадена на PPF заедно с телекомите на Telenor в Унгария, Сърбия и Черна гора.

Последният беше продаден още през 2021 г. на унгарската 4iG.

През 2022 г. останалите бяха преименувани на Yettel - въпреки че PPF притежава на "домашните" си пазари в Чехия и Словакия телекоми под бранда O2. Единият от тях - този в Словакия, е предмет на настоящата сделка

Telenor от днес вече е Yettel

Telenor от днес вече е Yettel

Новият бранд с премиера на три пазара - България, Сърбия и Унгария

В Унгария 25% от Yettel бяха собственост на местната 4iG, но в началото на 2023 г. този дял отиде в държавната Corvinus International Investment. Това е част от процес, в който контролирани от правителството в Будапеща или близки до него компании придобиват дялове в телеком сектора. Така 4iG, която по информация на EuroActiv, реализира множество държавни IT проекти, и Corvinus, придобиха и бизнеса на Vodafone в Унгария.

В Сърбия Telenor/Yettel стана главно действащо лице в политически скандал. Компанията United Group, която у нас притежава Vivacom, Netinfo и Nova Broadcasting Group, публично обвини управляващите в Белград, че се опитват да изхвърлят от пазара нейния телевизионен и интернет доставчик SBB чрез споразумение за достъп до мрежата и закупуване на съдържание между държавната Telekom Srbija и Telenor Serbia.

Причината - United притежават телевизията N1, която е критична към властта. Тогава PPF обявиха обвиненията за опит за разпалването на търговска война.

В България Yettel понастоящем е втори по абонати (32,1% от общия брой) и първи по дял от приходите (38%) от мобилни услуги. Компанията използва своята 5G мрежа, за да предоставя и фиксиран интернет и, от пролетта на тази година, телевизия.

Концентрацията у нас очаква произнасянето на регулаторите.