Норвежката Telenor купува мажоритарен дял във финландския си конкурент DNA Oyj срещу €1,5 милиарда, предава Bloomberg. Така телекомът, който през миналата година продаде активите си в България на PPF Group, заема позиция да оспори доминацията на Telia co. в скандинавския регион.

Telenor ще плати по €20,9 за акция кеш за 54 процента от DNA. Компанията е задължена от закона да отправи предложение и за останалата част на същата цена. Досегашен собственик бе Finda Telecoms и PHP Holding. Трансакцията оценява компанията със 7 процента над пазарната оценка при затварянето на търговията в понеделник.

Със своите 2,9 милиона абоната DNA е третият най-голям мобилен оператор във Финландия - страната с най-висока употреба на мобилни данни в света.

Норвежката Telenor и шведската Telia сега ще се борят за клиенти във всички скандинавски страни, освен Исландия. Telenor вече е вторият най-голям оператор в Дания, а в Швеция е номер три.

Компанията попадна се превърна в цел на активиста инвеститор Constructive Capital и обърна фокуса си към пазарите, които са по-близко до дома ѝ, продавайки активи в Централна и Източна Европа, както и в Индия. Телекомът все още работи в някои части на Азия като Мианмар, Тайланд, Бангладеш и Малайзия.

Петр Келнер получи разрешение да купи Telenor в България

Telenor окончателно си тръгва от България

Европейската комисия даде зелена светлина за покупката на най-богатия източноевропеец