Европейската комисия одобри придобиването на бизнеса на Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия от PPF Group NV, собственост на най-богатия човек в Чехия и Източна Европа - Петр Келнер. Разрешението е дадено без условия.

Стойността на сделката е €2,8 милиарда. Тя бе обявена в края на март т.г. и освен мобилните оператори включва и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation. Компаниите имат общо над 9 млн. клиенти и около 3500 служители.

"Комисията установи, че предложената транзакция няма да създаде притеснения за конкуренцията", се казва в официалното съобщение. В него се посочва, че компаниите работят в отделни територии и не припокриват дейността си в една държава.

Цената на придобиването се равнява на 6.4 пъти печалбата на бизнесите на Telenor Централна и Източна Европа за 2017 г. Продажбата ще донесе на норвежката компания печалба от над 316 млн. евро. Telenor напуска региона след 25 години успешен бизнес.

Пропадна и сделката за "Нова"

Пропадна и сделката за "Нова"

КЗК забрани придобиването

Кой е купувачът?

Купувачът PPF Group е контролиран от чешкия милиардер Петр Келнер - един от най-богатите европейци и най-богатият човек в Източна Европа. Келнер поиска да купи и друга голяма българска компания - собственика на Нова телевизия "Нова броудкастинг груп", но КЗК забрани сделката.

Той притежава богатство от около 16 млрд. долара, а групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в разнообразни сектори. Милиардерът развива бизнеси в различни държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, САЩ, Франция, Виетнам и др.

Бизнесменът вече има опит в телекомуникационния бизнес - PPF държи над 80% в O2, най-големият оператор в Чехия и трети по размер в Словения с общо 7 млн. абонати.

"С продажбата на нашите активи в Централна и Източна Европа правим важна стъпка в опростяването и фокусирането на портфейла на Telenor върху регионите, където има най-голям потенциал за създаване на стойност", каза тогава Сигве Бреке, изпълнителен директор на Telenor Group. 

Миналата седмица българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) блокира придобиването на "Нова броудкастинг груп" от Келнер. Все още не е ясно дали ще има обжалване.

По-рано днес "Инерком България" оспори пред ВАС забраната на КЗК за покупката на ЧЕЗ.

Кой български мобилен оператор има най-много абонати?

Кой български мобилен оператор има най-много абонати?

И кой е водещ по приходи през първите три месеца на 2018-а