Президентът на Съединените американски щати заяви в сряда, че "няма да бъде щастлив", ако китайската ByteDance запази мажоритарен контрол над приложението TikTok, пише CNN.

Правителството на САЩ в момента прави оценка на сделката между ByteDance и Oracle, която трябва да успокои притесненията за националната сигурност на страната. Засега условията на споразумението остават неясни, но се разбра, че двете компании са се договорили китайската ByteDance да запази мажоритарния си контрол, а Oracle да вземе миноритарен дял.

В сряда Тръмп заяви пред репортери, че също не се е запознал с детайлите по сделката, но "концептуално" би бил против, ако ByteDance запази контрол над TikTok. "Концептуално, мога да ви кажа, че не ми хареса", заяви той. "Ако това е случаят, не съм щастлив". Очаква се Тръмп да бъде брифиран по сделката днес.

Тръмп е изненадан и че администрацията няма законово право да поиска комисионна от сделката в замяна на одобрението ѝ. "Изненадващо, разбирам, че това не е позволено. Какво е това? Казах "Не, искам голям дял от парите да отидат в правителството на САЩ, защото ние направихме сделката възможна", а адвокатите ми казват, че няма как подобно нещо да се случи", заяви още Тръмп.

В момента 40% от ByteDance е собственост на американски инвеститори като венчър компаниите Sequioa Capital и General Atlantic. Под 25% е собственост на Zhang Yiming, основател на компанията, а около 20% са притежавани от служители на компаниите. Други 20% са собственост на инвеститори извън САЩ.

Министърът на финансите Стивън Мнучин и представители на администрацията настояват далеч над 50% от новата компания, в която ще бъде преместен бизнесът на TikTok, да бъде собственост на американски инвеститори. Oracle и Walmart, които постигнаха сделка с китайското дружество, също ще бъдат инвеститори в новата компания. Един от вариантите, който се обмисля, е новата компания да бъде направена публична.

Засега и китайските, и американските инвеститори са против 100% продажба, каквато се обсъждаше в началото. Китайските инвеститори не желаят да бъдат принуждавани да продават - особено по-евтино, отколкото смятат, че TikTok струва. А американските се притесняват да поемат 100% от риска. Така идеята за базирана в САЩ компания с разделена собственост се превръща в потенциален компромис. Но остава неясно дали Тръмп ще остане доволен.

Администрацията на САЩ твърди, че TikTok събира твърде много лични данни за американските потребители и тези данни могат да бъдат споделени с китайското правителство. Компанията отрича.

Като част от предложеното споразумение, ByteDance ще позволи на Oracle да направи преглед на сорс кода на TikTok, за да се увери, че няма вратички, които позволяват на Пекин да достъпва данните.