Преди дни милиардерът Уорън Бъфет заяви пред акционерите на империята му Berkshire Hathaway, че компанията се надява да направи голямо придобиване. След това се появиха редица спекулации за това какво точно може да има той предвид.

И сериозните залози са за това, че Berkshire Hathaway може да купи третата най-голяма авиокомпания в Щатите - Southwest Airlines. Според Fortune именно също това е най-вероятния кандидат към момента.

След като се появиха подобни твърдения, фондовият пазар реагира веднага и изпрати акциите на Southwest Airlines с 4,1% нагоре в сряда до цена от 56,04 долара.

Към края на 2018 година Berkshire Hathaway разполага със свободни 112 милиарда долара в брой и още американски ДЦК и други акции на стойност от общо 20 милиарда долара.

В годишното си писмо Бъфет посочва, че компанията винаги ще държи като резерва поне 20 милиарда долара капитал с цел да има буфер при сътресения на пазара. Той допълва, че така над 100 милиарда долара остават свободни за потенциални придобивания.

Berkshire Hathaway има инвестиции в редица публични компании, включително в банки, като JPMorgan и Bank of America, както и в компании, като технологичната Apple и Southwest.

Към момента групата е вторият най-голям акционер в авиокомпанията, която има пазарна капитализация от около 31 милиарда долара.