Предприемаческата строителна компания Henderson Land Development, принадлежаща на една от най-богатите фамилии в Хонконг придоби най-скъпия терен в центъра на града.

В хода на проведения търг, стойността на парчето земя, което се оказва и най-скъпото в света, е достигнала рекордните 23,28 млрд. хонконгски долара ($3 млрд.), съобщава изданието South China Morning Post, цитирано от RNS.

"Резултатите от този аукцион поставиха нова висока летва за местния пазар на недвижима собственост. Интересно ще бъде да видим как тази сделка ще повлияе върху цената на недвижимосттите и на фондовите пазари", отбелязва шефът на изследователския отдел на компанията Jll, предоставящи консултантски услуги в тази сфера, пише изданието.

В момента на този терен се разполага пететажен паркинг, но Henderson Land има намерение да построи на негово място офис здание с разгърната площ от около 4,3 хектара (43 декара).

Наблюдатели и експерти, отбелязва изданието, очакваха теренът да бъде продаден на доста по-ниска цена - между 15,7-22 милиарда хонконгски долара ($2-2,8 млрд.).