Една от най-големите глобални платежни системи в света, Visa, ще придобие европейската платформа за отворено бланкиране Tink за 1,8 милиарда евро, се казва в изявление на компанията купувач.

"Tink е основана през 2012 г. в Стокхолм и в нея работят около 400 души. Отворената банкова платформа позволява на банките, финтех компаниите и стартъпите да развиват финансови услуги. Чрез своя API, Tink позволява на клиентите да имат достъп до финансови данни, да инициират плащания и да създават инструменти за лични финанси, обясняват от Visa.

Също така се съобщава, че Tink ще запази своята марка и настоящия си мениджърски екип със седалище на компанията в Стокхолм.

От компанията купувач също така отбелязват, че сделката изисква регулаторно одобрение и спазване на обичайните в такива случаи условия. Придобиването на Tink няма да окаже влияние върху предварително обявената програма за обратно изкупуване на акции на Visa и нейната политика за изплащане на дивиденти, заявиха от компанията.

Visa е глобална платежна система, която предоставя достъп до електронна платежна мрежа на картодържатели, търговци, финансови институции и държавни агенции.