За втори път в рамките на последните три години Sprint Corp. се готви да остави пред олтара T-Mobile US Inc. след месеци на преговори, след които двата щатски мобилни оператора трябваше да се слеят в един.

Двете страни обсъждаха сделката, която щеше да комбинира номер 3 и номер 4 в САЩ по брой на потребители, търсейки начин да създадат достатъчно голям играч, който може да се изправи пред пазарните лидери във време, в което телекомуникационния пейзаж се променя твърде бързо, пише The Wall Street Journal.

Сливането се отменя отново, след като миналата седмица директорите в японската SoftBank Group Corp., която притежава Sprint, се събрали и решили да сложат преговорите на пауза, съобщава бизнес всекидневникът, позовавайки се на свои източници. В T-Mobile останали изненадани от развитието на събитията.

Причината за решението е притеснението на основателя и председател на SoftBank Масайоши Сон, че след сделката ще загуби твърде голяма част от контрола. Двете страни не са успяли да постигнат и споразумение относно оценката на акциите на Sprint. Разговорите може да продължат на по-късен етап.

SoftBank, която притежава над 80% от Sprint, водеше преговори с Deutsche Telekom AG - собственик на T-Mobile, за сделка, която ще даде на германската компания пълен контрол над новата компанията.

След излизане на новината акциите на двата мобилни оператора тръгнаха надолу. Sprint видя спад от 9%, а T-Mobile - 5.4 процента.

Sprint, която има пазарна оценка от около 25 милиарда долара и над 30 милиарда долара дълг, губи пари от години. Оценката на T-Mobile е около 50 милиарда долара.

Един от усложняващите фактори в разговорите е бил спадът на акциите на Sprint през последните седмици, което уврежда интереса на акционерите в компанията, които очакват да получат компенсация след сделката равна на сегашната им стойност без други плащания.

Вместо да се слее с T-Mobile, Sprint вече готви планове да инвестира в мрежата си.

Предишните разговори между двата оператора бяха през 2014 г. Тогава Sprint трябваше да погълне T-Mobile, но сделката отново се провали, тъй като американските регулатори бяха против. Оттогава T-Mobile добави милиони нови клиенти и подмина Sprint, ставайки оператор номер 3 по брой потребители.