8 от 10 от бизнес лидерите в света гледат с надежда към 2021 година, като те очакват настоящите 12 месеца да донесат завръщане към растежа на световната икономика. Това показва годишното глобално проучване на PwC с участието на над 5000 бизнес лидери от над 100 държави.

76% от изпълнителните директори вярват, че през тази година глобалният икономически растеж ще се подобри. За сравнение, през 2020 г. оптимистите бяха едва 22%. Още по-интересното е, че положителните очаквания за растежа са на най-високото си ниво от 2012 г. насам.

Точно една година след като COVID-19 бе обявен за пандемия, изпълнителните директори по света изразяват учудващ за мнозина оптимизъм относно глобалното икономическо възстановяване. Оптимизмът сред изпълнителните директори по отношение на глобалния икономически растеж е особено силен в Северна Америка (86%) и в Западна Европа (76%).

"След тази предизвикателна година и големи икономически затруднения е обнадеждаващо да видим, че бизнес лидерите, отговорни за вземането на инвестиционни решения и наемането на персонал, са предпазливо оптимистични за предстоящата година. Те вярват, че растежът ще се възвърне заради бързото производство на ваксини и тяхното разпространение в много части на света", коментира Боб Мориц, председател на мрежата от фирми на PwC.

В момента изпълнителните директори са изправени пред две основни предизвикателства - как да изградят доверие сред широк кръг от заинтересовани страни, чиито очаквания за бизнеса са по-високи от всякога и как да адаптират своя бизнес и да постигнат устойчиви резултати в бързо променяща се външна среда.

Защо увереността за растеж на приходите се възстановява?

Бизнес лидерите от технологичния и телекомуникационния сектор показват най-високи нива на увереност - съответно 45% и 43%, за разлика от изпълнителните директори в секторите транспорт и логистика (29%) и хотелиерство и ресторантьорство (27%), които са най-неуверени. Според икономическите анализатори основната причина за бизнес оптимизма се дължи масовата ваксинация срещу Covid-19. И надеждата, че животът ни отново ще започне да функционира нормално.

САЩ отново изпреварва Китай

Проучването показва още, че на глобално ниво САЩ разширява лидерската си позиция като пазар номер едно, който бизнес лидерите свързват с растежа на организациите си през следващите 12 месеца: 35% от лидерите посочват САЩ за ключов пазар спрямо 28% за Китай. Самите бизнес лидери от Америка и Китай свързват с растеж и други пазари. Политическата ситуация и съществуващото напрежение оказват влияние върху възгледите на анкетираните американци. Те намаляват акцента си върху Китай като двигател на растежа и насочват предпочитанията и интереса си към Канада и Мексико (ръст от над 78% за тези пазари спрямо 2020 г.). Междувременно, китайските бизнес лидери отбелязват нарастващ интерес към големите икономики на САЩ, Германия и Япония - основни дестинации за експорт.

Останалите страни в топ 5 най-атрактивни дестинации за растеж са Германия на трето място със 17%, Великобритания, въпреки Брекзит, на четвърто (11%), и Индия (8%).

Климатът

Изпълнителните директори, изразяващи загриженост относно изменението на климата, се увеличават от 24% през 2020 г. до 30% през 2021 г. Това е незначително увеличение, имайки предвид предстоящата Конференция на ООН за климатичните промени (COP26). Проучването на PwC показва, че изменението на климата все още се нарежда на едва 9-о място сред заплахите за растеж. 27% от изпълнителните директори споделят, че "изобщо не са загрижени" или "не са много загрижени" за климатичните промени.

Притесненията относно кибератаки, данъчни политики и дезинформация нарастват

Без изненада, пандемията и здравната криза оглавяват списъка със заплахи за икономическия растеж. Следват притесненията относно кибертероризма, данъчните политики и фалшивите новини.