През последните няколко месеца паладият поскъпна рязко, като към октомври миналата година той отчете близо 50% ръст от началото на 2017 година, а в началото на настоящата покори нови върхове, достигайки до цена от 1087,55 долара за тройунция.

Въпреки че в последно време металът поевтиня, той и към момента се търгува за над 950 долара за тройунция. Паладият обаче не беше постигал такъв успех от 2001 година насам и скокът в цената му е обясним с ефектът на "Дизелгейт".

"Дизелгейт" прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

"Дизелгейт" прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

За първи път от 16 години е по-скъп от платината

Причината е, че той се използва в катализаторите на бензиновите автомобили, а интересът към тях нарасна осезаемо след скандала с вредните емисии при моделите на Volkswagen.

Освен в автомобилната индустрия паладият се използва в електрониката, медицината и денталната медицина. Също така той се използва в производството на бижута.

Паладият изживява златен период, покорява върхове

Паладият изживява златен период, покорява върхове

Слабият долар и активното търсене стимулират поскъпването му

Кои обаче са страните, които добиват най-много паладий?

В топ 5 влизат Русия, Южна Африка, Канада, Щатите и Зимбабве. Първата от тях е добива 81 метрични тона през 2017 година, пише в своя публикация сайтът World Atlas.

Най-големият руски производител е компанията Norilsk Nickel, която отговаря за 39% от глобалното производство на метала.

Южна Африка, Канада, САЩ и Зимбабве са допринесли със съответно 78, 19,13 и 12 метрични тона през миналата година. Най-големите залежи на паладий има в Южна Африка.