Щатите са икономика, толкова голяма, че допринасят за една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП) на света. Иначе казано американската икономика допринася за 21,44 трилиона долара от него. Вероятно обаче би било трудно човек да си представи колко точно мащабна е тя.

Всъщност в САЩ има градове и региони около тези градове, които изпреварват по размер на БВП икономиките на цели държави. Точно този въпрос разглеждат от онлайн платформата HowMuch в последната си инфографика.

Те разглеждат размера на БВП на най-големите американски градски райони по паритета на покупателната способност спрямо отделни страни според данни на Световната банка към 2018 година.

Според изчисленията Ню Йорк е на първо място в това отношение с БВП, възлизащ на 1,8 трилиона долара. Тази сума се равнява на размера на цялата икономика на Канада.

На второ място е Лон Анджелис, като неговата икономика се оказва толкова голяма, колкото една от най-бързо развиващи се азиатски икономики - Малайзия. И двете са с размер от 1 трилион долара.

Трети е Чикаго с БВП в размер на 689 милиарда долара. Тя изпреварва Ирак, чиято икономика възлиза на 670 милиарда долара. Следва Сан Франциско, който има икономика, равняваща се на тази на една съседка на България. Става дума за Румъния, чийто БВП възлиза на 549 милиарда долара.

На пето място е Вашингтон, чиято икономика достига 541 милиарда долара. С един милиард долара по-голям е БВП на Швеция, сочат данните.

С БВП, надхвърлящ половин милиард долара са още окръг Колумбия и Далас. Дори и по-малките градски райони в САЩ имат икономики, равняващи се на тези на цели страни. Така например окръгът Ривърсайт в Калифорния има БВП от 187 милиарда долара или повече от този на Словакия.

Снимка 469305

Източник: howmuch.com