Отчаяните опити на правителството в Турция да спаси лирата достигат ново ниво: Анкара пусна рекламна кампания с цел да накара турците да обменят спестяванията си в лири и да ги депозират в банките, предава Bloomberg.

Рекламата, излъчвана по националната телевизия и в социалните мрежи, хвали трудолюбието на турците и иска от тях да инвестират спестяванията си в депозити в лири, които обещават защита от обезценяване на валутата.

Лирата поевтиня драстично спрямо американския долар през последните години. След представените през декември мерки турската валута се стабилизира. Турците обаче загубиха доверието си продължават да държат голяма част от спестяванията си в долари, евро, злато и дори криптовалути.

Колко е инфлацията?

Един от големите икономически проблеми на Турция в момента е инфлацията. Но вместо да се бори с проблема, президентът Реджеп Ердоган прави явен опит да го "смете под килима": в края на миналата седмица той смени директора на Турския статистически институт.

И досега статистическият институт бе обект на критики, че дава фалшифицирани данни, за да задоволи Ердоган, най-вече като отчита по-ниска от реалната инфлация.

ENAGroup, независима организация, твърди, че реалната инфлация е далеч над официалната и достига около 80 процента. Очаква се в четвъртък официалните власти да публикуват своите данни, които вероятно ще покажат 48 процента ръст на цените.

Наблюдатели коментираха подмяната на директора на института, като посочиха, че доверието към работата му ще намалее, а на данните ще може да се разчита все по-малко да покажат реалната картина в Турция.

Дефицит

Междувременно Турция отчита най-големия си месечен търговски дефицит от май 2018 г. насам, след като скъпата енергия увеличи разходите за внос. Пропастта расте до 49,3 процента спрямо година по-рано до $6,8 млрд.

Износът през декември расте с 24,9 процента до $22,3 млрд., но вносът го изпреварва, записвайки ръст от 29,9 процента до $29,1 млрд.