80 000 магазина да бъдат затворени през следващите пет години в САЩ. Това е гласи нов доклад, публикуван от анализатора на UBS Майкъл Ласер, чиито прогнози показват, че общият брой магазини ще намалее от 878 000 през 2020 г. до 797 000 до 2026 г.

Още в началото на пандемията през 2020 година, UBS прогнозира, че 100 000 магазина в САЩ ще затворят врати до 2025 г. на фона на неистовия бум на електронната търговия. Пандемията ще доведе до трайно променяне на навиците на пазаруване и ще ускори зависимостта от електронната търговия за сметка на физическото пазаруване.

"Наред с нормализирането на ситуацията, смятаме, че предизвикателствата, пред които са изправени търговците на дребно, ще станат повече", пише Ласер.

Прогнозите на UBS предричат мрачно десетилетие за търговията на дребно.

Според доклад на Coresight Research, цитиран от CNBC през август миналата година, приблизително една четвърт от американските молове ще затворят през следващите три до пет години.

Moody's Analytics очаква около 135 милиона квадратни метра пространство в регионалните молове да станат свободни през това време.

И макар че затварянията на магазини може да са се забавили леко, нивата на свободни работни места на дребно все още са близо до седемгодишен връх и големите марки обявиха над 12 000 затваряния на магазини само през 2020 г.