Австралийското правителство шокира световната еко общественост като отхвърли плановете за проект за вятърна, слънчева и водородна енергия на стойност 36 милиарда долара, предава Reuters. По този начин страната се отказа от един от най-големите световни проекти за зелена енергия.

Как интересът към зелена енергия може да доведе до нов суперцикъл на петрола?

Как интересът към зелена енергия може да доведе до нов суперцикъл на петрола?

Според някои експерти ерата на петрола все още не е приключила

В решение, публикувано на уебсайта на Министерството на околната среда, министър Сузан Лей постанови, че проектът, наречен "Азиатски център за възобновяема енергия" (AREH), "ще има неприемливи въздействия върху международно признатите влажни зони и мигриращите видове".

Проектът предвиждаше първоначално да изгради 15 гигавата капацитет за възобновяема енергия, а след това да бъде разширен до 26 GW. Целта беше производството на зелен водород и амоняк за износ.

Австралийското правителство предостави на зеления проект статут на бързо одобрение през септември миналата година, рекламирайки работните места, чиста енергия за местната промишленост и широкомащабна възможност за износ, която ще донесе.

Преходът към зелена енергия ще струва на петродържавите $13 трлн.

Преходът към зелена енергия ще струва на петродържавите $13 трлн.

Някои от тях разчитат на петрола за 80% от приходите в хазната

Отхвърлянето на един от най-големите зелени проекти в света, независимо от причината за това, ни кара да се замислим за мнението на редица експерти, че ерата на петрола далеч не е свършила.

Растящото търсене в Азия е доказателство за това, смята експертът от борда на директорите в руския гигант "Роснефт" и бивш министър на външните работи на Австрия Карин Кнейсл.

"Винаги съм подчертавала, че Изтокът играе решаващата роля, не Западът. И енергийният пазар се развива по-динамично на изток. Също така от сметката не трябва да се изключва и Африка", коментира тя през юни по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, Русия. По нейните думи пренасочването към зелената енергия, стигматизацията и по-малкото инвестиции в изкопаеми горива всъщност може да донесе до нов суперцикъл за петрола.

За да се постигнат нулеви нулеви емисии до 2050 г., каквато е целта на големите икономики, цената на петрола вероятно ще достигне до 200 щатски долара за барел, коментират редица енергийни експерти.