Преходът към зелена енергия ще струва на държавите производителки на петрол $13 трлн. до 2040 г., като някои от тях ще загубят до 40% от приходите си, сочи доклад на Carbon Tracker, цитиран от BBC.

Докладът разглежда сценарий, при който повишаването на температурите е ограничено до 1,65°C. За да се случи това, потреблението на петрол ще трябва да намалее значително, посочват от Carbon Tracker.

Проучването се концентрира върху 40 държави — група, за която загубата на приходи от петрол ще бъде предизвикателство. Прогнозираните щети за държавните бюджети на тези 40 петродържави се равняват на средно 46% от настоящите приходи от петрол и газ. Някои от тях, като Ирак и Екваториална Гвинея, разчитат на черното злато за 80% от приходите си. За други седем, включително Саудитска Арабия, този дял е над 60%.

Докладът изразява и притеснение за някои държави като Гана, Уганда и Гвиана, които тепърва имат планове да разработват петролни полета, но вероятно ще се изправят пред загуба на потенциалните приходи.Някои от държавите, изправени пред тежки загуби, са и сред най-бедните в света. Заради това диверсификацията на правителствените приходи и на националните икономики е важна и спешна задача, сочи докладът.

Макар всяка от тях да трябва да предприеме различни стъпки, Carbon Tracker препоръчва за всички инвестиции в образование и подобряване на условията за бизнес.

Как Кралица Елизабет II ще спечели милиарди от отдалечаването на Англия от петрола?

Как Кралица Елизабет II ще спечели милиарди от отдалечаването на Англия от петрола?

В качеството си на собственик на земя и води по бреговете на Великобритания