България се нарежда на 54-о място в света по конкурентоспособност, като по този показател изпреварва най-бързо растящата икономика – тази на Индия, както и Виетнам, Мексико, Словения, Македония и Унгария.

Според доклад на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност за периода 2015 – 2016 г. пред страната ни се нареждат Румъния, Коста Рика, Турция, Панама и Южна Африка.

Всички 140 държави, включени в изследването, са разгледани и класирани според различни индикатори. Данните показват, че Българи се представя най-добре в сферата на технологиите, като по този показател страната е на 38-о място. Тук се има предвид достъпа до нови технологии, употребата им от местните производители, броя на интернет потребителите и други.

Докладът на Световния икономически форум сочи, че за развитието на конкурентоспособността у нас може да бъде помогнато още от благоприятната макроикономическа обстановка, заедно с по-големия брой на хора с минимум начално образование.

От друга страна една от най-големите спънки на България са проблемите в институционалната сфера, като по този показател сме на 107-о място. В това число най-осезаема тежест имат злоупотребата с власт, законодателството, свързано с правата на собственост, както и дейностите на публичния сектор.

Данните показват, че за поредна година най-конкурентоспособната държава в света е Швейцария, следвана от Сингапур, САЩ, Германия и Холандия. В топ 10 влизат още Япония, Хонконг, Финландия, Швеция и Великобритания. От друга страна в дъното на класацията са Гвинея, Чад, Мавритания, Сиера Леоне и Бурунди.  

Целият доклад можете да видите тук. А ето и къде се нарежда България сред развиващите се пазари в Европа:

Снимка 214538

Източник: Agenda.weforum.org