Броят на хората, които е трябвало в момента да работят в САЩ, но са загубили работата си заради мерките срещу кризата, е достигнал 7 млн. души, сочат данни на Офиса за бюджет към Конгреса (CBO), предаде The Economic Collapse Blog.

"Според мен обаче тази цифра е занижена", написа Майкъл Шнайдер от блога. Като доказателство на това, той цитира данни на Федералния резерв, според които преди пандемията броят на работещите американци е бил 152 млн. души, а днес той е 142 млн., т.е. загуба на 10 млн. работни места.

Но това не е единствената негативна статистика от пазара на труда. Според Bloomberg броят на американците, живеещи в бедност, е нараснал с 8 млн. души в хода на кризата заради мерките на властите. "Смятам, че това е разумна оценка, но според мен броят им само ще расте", пише още Шнайдер.

Същевременно положението не е по-розово при малките бизнеси, като в скорошна анкета на Федералния резерв 9 млн. от тях са посочили, че "няма да оцелеят" през 2021 г. Това са почти 10% от всички малки компании в страната.

От друга страна 88% от тях са посочили в Small Business Credit Survey, че продажбите им не са се върнали на равнищата от преди пандемията. "С всеки следващ ден все повече от тях фалират и няма нещо, което федералното правителство може да направи, за да спре тази тенденция", изтъква Шнайдер.

Проблемите на компаниите са нанесли удар и върху наемодателите, като 10 млн. рентиера изостават с плащанията през януари, а този брой ще нарасне през февруари.