Румънците отнесоха много критики за недостатъчните усилия в борба с корупцията, но спасиха парите от европейските фондове. Няма и месец, когато представители на румънското правителство, категорично заявиха, че страната ще натисне газта на усвояване на средствата от европейските фондове. До 2013 година Румъния има достъп до 32 милиарда евро, които може да усвои чрез качествени проекти. Нашата съседка успя да убеди Брюксел, че все пак е започнала „лов на вещици" сред корумпираните политици.

Агенция „Блумбърг" пояснява, че румънската прокуратура е обвинила 10 настоящи и бивши министри в корупция, включително и ехпремиера Адриан Настасе и министъра на труда. Докладът посочва обаче, че не е бил отбелязан "реален напредък" в нито един от десетте ключови случая, в които са замесени бивши държавници.  

В същото време обаче Брюксел отсича, че решенията, свързани с корупция на високо ниво в Румъния, са твърде политизирани и е необходимо да се демонстрира, че съществуват наказания за такива деяния. Европейската комисия поиска Румъния да бъде безкомпромисна със случаите на корупция.  Румънците все пак  не могат да избягат от балканската си психика и приликите с България са много. Както и към България Брюксел посоли Румъния за липсата на политически консенсус за съдебната реформа и борбата срещу корупцията по високите етажи на властта.

 Евроекспертите твърдят, че „румънската Темида" взима често нелогични решения и налага необективни сакции.  По отношение на Националната агенция за прозрачност ЕК посочва, че тази институция трябва да покаже, че "може да следи потоците от финансови средства, да идентифицира и санкционира недоказаните приходи и да регламентира конфликтите на интереси", пишат румънските електронни медии.

Не бива да обвиняваме Европейската комисия, че беше по-милостива към нашите съседи. Всички анализи и изследвания показаха, че Румъния е по-устойчива на глобалните финансови и енергийни проблеми, има по-добри макроикономически резултати. Отдавна в архива е периодът, в който румънците бяха като слабия в отбора за членство в ЕС. Вярно и Румъния има проблеми с инфлацията, но търси алтернативи как да компенсира своите граждани за ръста на цените.

Европейската комисия още отдавна е безкомпромисна с нас - принуди ни да затворим 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй". В  същото време нашата съседка развива атомната си енергетика и нищо чудно един ден да купуваме ток от нея. Румъния като по-голям пазар привлича и повече инвестиции. Заплатите там също са по-високи от нашите.    

И тук идват въпросите „Как така стана, че Румъния и Албания толкова много напреднаха, а България започна сериозно да „куца"?. Защо В Сърбия, която преживя толкова войни и сътресения, успя да се съживи бързо? Къде са ни политиците? Трябва ли държавници да внасяме, че да закърпим  ситуацията.