Инфлация в Швеция достигна двуцифрен връх за първи път от над три десетилетия през декември. Цените не намаляват, въпреки усилията на централната банка, пише Bloomberg.

Индекса за потребителските цени, който се проследява от централната Riksbank, се е повишил с 10,2% на годишна база според статистическата служба на Швеция. Това е над очакваното от икономистите, от 9,8%, докато Riksbank прогнозира процент от 9,1%.

"Денят за разплата“ в Швеция дойде - цените на жилищата падат рязко

"Денят за разплата“ в Швеция дойде - цените на жилищата падат рязко

Цените на жилищата в Швеция се повишиха доста през последното десетилетие

Докато инфлацията в САЩ, както и в еврозоната се охлажда, Швеция все още е в период на повишаване на цените, достигайки най-високото ниво от 1991 г. насам. Според Шведската централна банка че инфлацията ще достигне връх през следващите месеци, преди да започне да върви към спад.

За да постигне тази цел, Riksbank повиши основния си лихвен процент до 2,5% през април миналата година, което пък донесе най-сериозния спад на жилищния пазар от началото на 90-те години.

В средата на декември цените на електроенергията в Швеция достигнаха рекордни нива. Разходите за електроенергия обясниха голяма част от ръста на на потребителските цени, въпреки че цените на храните бяха основният двигател на растежа, а редица други стоки и услуги също доста се повишиха.