Френското доверие на потребителите скочи през февруари до най-високото си ниво, отпреди протестите на "жълтите жилетки", тъй като финансовото положение на домакинствата започна да се подобрява и страховете от безработица намаляха, съобщава Reuters.

Отчетените 95 точки е най-високото ниво на индекса на потребителското доверие от октомври - месец преди протестиращите "жълти жилетки" да започнат масовите протести срещу планираните увеличения на горивата, високите разходи за живот и про-бизнес политиките на президента Емануел Макрон като цяло.

Увеличението на индекса, отчетено от националната статистическа служба INSEE, което надмина средните прогнози на икономистите, дойде като резултат от скъпите мерки на Макрон за увеличаване на доходите на работниците и потушаване на протестите.

През декември френският лидер реши да ускори увеличаването на обезщетенията, получавани от най-бедните работници, да спре планираното увеличение на данъците върху горивата и да намали данъците върху извънредния труд, което възлезе на обща стойност от 10 милиарда евро (11,35 милиарда долара).

"Френският потребител бързо се възстановява", казва икономистът от Pictet Фредерик Дюкрозе. "Доверието се увеличава, тъй като мерките за стимулиране на Макрон започнаха да дават ефект и страховете от безработица отслабват."

Безработицата във Франция - на 10-годишно дъно

Безработицата във Франция - на 10-годишно дъно

Добри новини

Националната статистическа служба, INSEE, заяви, че броят на потребителите, които са забелязали подобрение на финансите си през изминалата година, е нараснал, а повечето от тях също очакват това увеличение да продължи и в бъдеще.

Нивото на безработица във Франция неочаквано спадна в края на миналата година до най-ниското си ниво от началото на 2009 г., показват официални данни по-рано този месец.

По-добрята перспектива е добра новина за Макрон, чиято популярност започна да се възстановява от най-ниското си ниво в пика на кризата с "жълтите жилетки" през декември.

41-годишният лидер стартира поредица от дебати в цялата страна, насочени към възстановяване на връзката с избирателите, особено в селските райони.

Седмичните протести на "жълтите жилетки" продължават всяка събота, но броя на протестиращите пада и подкрепата за движението сред по-широката общественост намалява, показват социологическите проучвания.