Марио Драги сигнализира, че Европейската централна банка ще разчита на дългосрочни банкови заеми и леки корекции на лихвена политика като първа защита, ако длъжностните лица трябва да засилят борбата срещу икономическия спад, информира Bloomberg.

Коментарите дойдоха, когато председателят на ЕЦБ предупреди, че растежът в еврозоната ще се охлажда още повече тази година и все още може да се влоши. Във връзка с това, че надеждите за отскок от втората половина отслабват, той каза, че слабостта "ще продължи до края на годината".

Дългосрочният план за кредитиране - третият по рода си в многогодишната борба за насърчаване на инфлацията - бе обявен преди пет седмици и ще започне през септември, но централната банка все още не е взела решение относно условията. Драги заявява, че служителите ще анализират и страничните ефекти от негативните лихвени проценти, за да преценят дали те вредят на рентабилността на банките толкова много, че ограничават кредитирането на компании и домакинства.

Управителният съвет на ЕЦБ не е обсъждал отново лихвените нива - лихвеният процент по депозитите се запазва на минус 0.4% - и не е имало никакво предложение за възобновяване на покупките на облигации.

Ръководителят на ЕЦБ казва, че все още е "твърде рано" да се вземе решение за отрицателните лихвени проценти или за критериите за банкови заеми, и решение по тези въпроси ще бъдат взети на "предстоящо заседание". Това ще се случи следващата политическа сесия през юни, когато централната банка ще има нови икономически прогнози.

Последната оценка на икономиката в изявлението на Драги беше мрачна, тя отрази глобалните рискове, включително търговските заплахи на Доналд Тръмп, несигурната фискална ситуация в Италия и несигурността кога и как Великобритания ще напусне Европейския съюз. Ден по-рано МВФ намали прогнозите си както за глобалните икономики, така и за икономиките в еврозоната.

По отношение на Brexit, той казва, че предстоящият процес по напускането на Великобритания от блока е "част от цялостната несигурност, надвиснала над нашия континент. "

Икономическият растеж в САЩ също се забавя и Федералният резерв предприе продължителна пауза в своя цикъл на затягане.