Котировките на петрола умерено се понижават в сряда сутринта, след като във вторник достигнаха върхове от началото на юли, заради опасения, че екополитиката на Байдън заплашва добива в страната.

Към 9:15 часа българско време цената на септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures спадна с $1,4 до $105,94 за барел. В хода на сесията във вторник тези контракти поскъпнаха с $1,08 (1%) до $107,35 за барел.

Августовските фючърси за амеиракнсикя WTI към същия момент момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-евтини с $1,43 и се търгуват на ниво $102,79 за барел. По време на предишната сесия цената им се вдигна с $1,62 (1,6%) до $104,22 за барел.

Петролът поевтиняваше през по-голямата част от вчерашната сесия, но в края на търговията се обърна към растеж и актуализира върховете си от началото на юли. Причината бяха опасения, че действията на администрацията на САЩ за борба с изменението на климата ще се отрази негативно на производството на петрол в страната, напомня MarketWatch.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща във вторник да предприеме "строги изпълнителни действия" за борба с изменението на климата и подкрепа за възобновяема енергия, без да дава подробности.

В миналото екологичните инициативи на Вашингтон включват намаляване на количеството земя, предназначена за производство на нефт и газ", каза Фил Флин, старши пазарен анализатор в The Price Futures Group.

Данните, публикувани снощи от Американския петролен институт, сочат увеличение на стоковите петролни запаси в САЩ миналата седмица с около 1,5 милиона барела. Експерти от S&P Global Commodity Insights очакваха увеличение от 400 000 барела. Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува своите статистически данни за запасите по-късно в сряда.