Известният икономист Джим О'Нийл, който някога измисли акронима БРИКС, сега признава, че е притеснен от развитието на китайската икономика след няколко десетилетия на сериозна експанзия.

По неговите думи страната е неразделна и важна част от глобалната икономика е и всеки спад при нея би могъл да донесе същото и за останалите големи държави.

"Трябва да отбележа, че през миналата година за първи път от 30 години съм малко притеснен за някои аспекти на пътя, по който върви китайската икономика", коментира бившият председател на Goldman Sachs Asset Management пред CNBC.

През 2018 година втората по големина икономика нарасна с 6,6%, което беше най-бавният темп на растеж за нея от 1990 година насам. Търговията отчита значително намаление през миналите 12 месеца, а нарасналите дългове на домакинствата стават все по-сериозна тема за азиатската страна.

Според някои анализатори секторът на услугите остава устойчив основно заради стимулиращите мерки на правителството в Пекин, като намаляване на данъка върху дохода за физическите лица.

О'Нийл обаче смята, че ако мерките не постигнат заложените цели ще добавят допълнителни рискове за Китай.

"Надявам се, че тези инициативи на китайските власти, които бяха приети в началото на годината, ще дадат своите резултати. Защото в противен случай това би било притеснително", посочва икономистът.

"Около 85% от глобалният брутен вътрешен продукт през последното десетилетие е генериран от САЩ и Китай. Половината от него идва от Китай, а той от своя страна зависи наполовина на китайското потребление. Така значението за цялата световна икономика на китайските домакинства, макар и бавно, се увеличи. И това по мое мнение сега е от решаващо значение", заключва експертът.