Седем развиващи се икономики са в риск от изпадане в криза на валутния курс. Това са Шри Ланка, Южна Африка, Аржентина, Пакистан, Египет, Турция и Украйна, посочват в свой анализ експертите от Nomura Holdings, цитирани от Bloomberg.

Пет от тях вече са във валутна криза или са стартирали програма за финансова подкрепа от страна на Международния валутен фонд (МВФ), посочват експертите.

В същото време обаче според един от главните анализатори в компанията Робърт Субараман проблемите в съседна Турция не крият сериозна опасност за България. По неговите думи страната ни е сред развиващите се пазари, за които има най-малък риск от валутна криза наред с Бразилия, Индонезия, Казахстан, Перу, Филипините, Русия и Тайланд.

"Важно е да се отбележи именно това, тъй като инвеститорите се съсредоточават върху риска за развиващите се пазари. Трябва да посочим, че не можем да поставим всички тях в една група, като има дълъг списък с държави, за които рискът е много нисък", се допълва в анализа.

За достигането до тези заключения експертите от Nomura са използвали метод, отчитах различни фактори, като ниво на дълга, лихвени равнища, както и валутния курс, за да установят до каква степен развиващите се икономики са застрашени от изпадане в криза.

Припомняме, че Турция премина през доста тежък август, през който лирата достигна историческо дъно спрямо долара и изгуби 40% от стойността си. В резултат валутната криза в южната ни съседка "повлече" след себе си редица развиващи се пазари по света от Южна Африка до Индонезия.

Една от големите жертви на ефекта на доминото, тръгнал от Турция, е Аржентина. Току-що стабилизиралата се от предходната криза южноамериканска страна попадна в нова такава, която принуди централната й банка да повиши основните лихви до рекордните 60%.

Доказателство за тежката ситуация на Аржентина е сривът на песото, което поевтиня с 45 на сто от началото на 2018 година и с още 24 на сто само от началото на септември.