Няколко месеца след като Германия и Франция заявиха, че работят по финансови решения да заобиколят американските санкции срещу страни като Иран, за да защитят икономическите си връзки и да запазят платежните канали отворени и независими от САЩ, вчера вечерта ТАСС съобщи, че ЕС планира да включи и Русия и Китай към новата си международна разплащателна система. Тя ще замени сегашния глобален доставчик на финансови съобщения SWIFT.

Базираната в Белгия SWIFT претендира за неутралност, но в миналото много пъти се е подчинявала на влиянието на САЩ, блокирайки трансакции към Куба и Иран. САЩ обеща да не прави бизнес с компании, които оперират в Иран, а в отговор Брюксел въведе блокиращ регламент за защита на европейските компании от санкциите на САЩ срещу Иран. Сложната ситуация обаче очерта неблагоприятни условия за бизнеса.

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Президентът на САЩ ще обяви тази вечер своето решение

В своя реч от края на Август в Берлин немският министър на външните работи Хейко Маас заяви, че освен санкциите срещу Иран, действия предприети срещу Китай, Русия и Турция биха застрашили европейския бизнес. "Трябва да реагираме и да укрепим независимостта и суверенитета на Европа в търговската, икономическата и финансовата политика", допълни той.

След като върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини съобщи в понеделник, че блокът работи по новия механизъм за плащане, посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов съобщи пред Russia-24 в четвъртък, че ЕС ще разработи системата и ще я отвори за трети страни, първите, от които Русия и Китай.