През изминалите няколко месеца таксиметровите шофьори в европейските столици Париж и Лондон остро се възпротивиха на услугите за споделени пътувания като Uber. Във френската столица дори се стигна до протести и блокиране на движението.

Макар двата града да се обявиха твърдо срещу нетрадиционните таксиметрови услуги, други европейски столици имат желание да приемат нови идеи като начин за доказване на технологичния си напредък и като резултат от това да привлекат инвестиции в екосистемата си от стартъпи.

Една такава държава е Естония – страна с едва 1,3 милиона жители, но такава, която изгради имидж на революционер в преследването на инвестиции в технологиите, пише списание Forbеs.

Най-добрата европейска държава за работа е 2 пъти по-малка от България

Най-добрата европейска държава за работа е 2 пъти по-малка от България

В какво тя е по-успешна?

Прибалтийската република не само започна инициатива за електронно гражданство през 2014 г. и дигитализира правителствените си документи, докато другите все още изпращаха факсове, но и вероятно ще бъде първата европейска държава, която ще регулира и легализира услугите за споделяне на превоз като тези на американския гигант Uber и местното и по-популярно в страната приложение за такси Taxify.

Подкрепа за този ход идва от най-високо ниво в държавата. Тя бе изразена от естонския министър-председател Таави Рийвас миналата седмица в речта му по повод 98-ата годишнина на Република Естония.

Съдът спира Uber в България

Съдът спира Uber в България

Докато не отстрани нарушенията