Очаква се Европейската централна банка да изчака до четвъртото тримесечие, за да повиши лихвения процент по депозитите си, по-късно от очакваното преди месец, според икономисти, анкетирани от Reuters, в проучване, което също така показва, че шансовете за рецесия в еврозоната са се увеличили.

Анкетите на Reuters от юни 2018 г. предвиждат, че след като приключи програмата си за придобиване на активи през декември, ЕЦБ ще предприеме повишение на лихвения процент през третото тримесечие на 2019 г..

Но множеството слаби данни - включително новината, че водещата икономика на Европа, Германия, избегна рецесията през втората половина на миналата година за малко- показват, че растежът се е забавил, убеждавайки икономистите да заложат на по-дългосрочна прогноза за лихвения процент.

Те също така намалиха перспективите си за растежа на Германия, Франция и Италия в сравнение с проучването през октомври.

ЕЦБ сложи край на количествените улеснения, но вече мисли за нови лесни пари за банките

ЕЦБ сложи край на количествените улеснения, но вече мисли за нови лесни пари за банките

Първото покачване на лихвите може и да не е през тази година

"Макар че тази година вероятно ще бъде избегната рецесия, забавянето на икономиката на САЩ или по-нататъшното ескалиране на търговската война (между САЩ и Китай) може да е достатъчно, за да предизвика лека рецесия", казва Андрю Кенингам, главен икономист за еврозоната в Capital Economics.

Сега се очаква ЕЦБ да повиши лихвения процент по депозитите си, понастоящем -0,40%, до -0,20% през четвъртото тримесечие и да изчака до началото на 2020 г., за да повиши своя процент на рефинансиране от нула до 0,20%.

Последното проучване на Reuters идва в момент на затягане на финансовите условия и предстоящото напускане на Великобритания от Европейския съюз без изгледи за постигане на споразумение.

"Брекзит за еврозоната също е важен риск - това може да доведе до сътресения при износа към Обединеното кралство и това е допълнителен фактор, който може да окаже влияние върху растежа", казва Петер Вандън Хоуте, главен икономист за еврозоната в ING.

Две от три германски компании одобряват вдигането на лихвите от ЕЦБ

Две от три германски компании одобряват вдигането на лихвите от ЕЦБ

независимо от помрачените перспективи за растеж, показва проучване

Само двама респонденти прогнозират, че икономиката ще се свие през 2020 г., но средната вероятност за рецесия през следващите две години се повиши до 35% от 30% през декември. Това е най-високата стойност откакто Reuters започна да задава въпроса през юли, а вторият пореден месец, в който се повишава.

Повече от една трета от анкетираните икономисти дават оценка от 40% вероятност или повече за предстояща рецесия. От общо 36 общи участници през януари и декември почти две трети повишават оценката си за вероятността за рецесия в следващите 2 години.

Шансът за рецесия, настъпваща през тази година също се повишава до 25% от 20% през декември.

Снимка 401115

Но мнозина оставатразколебани.

"Необходими са ви определени предпоставки, за да може една икономика да изпадне в рецесия и аз все още не ги виждам", казва Еуин де Гроот, ръководител на макро стратегии в Rabobank.

"Ясно е, че има някои рискове, свързани с перспективата, но също така признаваме, че когато погледнем назад през последните няколко тримесечия, поне част от тази слабост, която сме видели в данните, вероятно е все още с преходен характер."

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги заяви във вторник, че еврозоната не се насочва към рецесия, но се нуждае от подкрепа от централната банка, тъй като забавянето може да продължи по-дълго от очакваното.

ЕЦБ приключи програмата си за закупуване на облигации за над 2,6 трилиона евро (3,0 трилиона долара) миналия месец, но отвори вратата за повече, ако се наложи. Всички 70 икономисти, заявяват, че няма да се възобнови изкупуването тази година.

Инвеститорските нагласи в еврозоната са най-ниски от 4 години насам

Инвеститорските нагласи в еврозоната са най-ниски от 4 години насам

Поскъпването на еврото се отразява негативно на европейските акции

Повечето икономисти сега са съгласни, че глобалният растеж, както и растежът в САЩ, са достигнали своя връх. Следователно може скоро да се появи дилема.

"Смятаме, че ЕЦБ ще пропусне напълно този цикъл на затягане на световната икономика. Ръстът на БВП се забави рязко в края на 2018 г. и вероятно ще бъде под досегашната тенденция тази и следващата година", казва Кенингъм от Capital Economics.

"В резултат на това базовата инфлация ще остане доста под целта, а "ястребите" в Управителния съвет няма да спечелят аргумента в полза на затягане на политиката."

На въпроса колко уверени са, че ЕЦБ ще повиши лихвите преди следващия спад, само 36 от 65 са отговорили с "да".

Последната анкета на Reuters показва, че инфлацията, която ЕЦБ си постав иза цел да бъде малко под 2%, ще бъде средно 1,6% тази и следващата година, подобно на анкетата от миналия месец.

Растежът ще достигне средно 0,4% за всяко тримесечие до средата на следващата година, според средни прогнози в проучването на 9 януари от над 90 икономисти.

Прогнозите за средногодишния растеж за 2019 г. са намалени до 1,5%, най-ниската оценка от година насам и под прогнозите на служителите на ЕЦБ за 1,7%. Прогнозата за 2020 г. е 1,5%.