Европейската централна банка може да дискутира нови многогодишни заеми за банките - мощен инструмент за стимули. Институцията се опитва да навигира Стария континент в "крехък и непостоянен" световен контекст, сочат извадки от срещата през декември, показани днес и цитирани от Reuters.

Продължилата пет години икономическа експанзия в еврозоната губи темп, след като слабото търсене в Китай нанася удар срещу най-големият износител - Германия. В същото време Франция и Италия плащат цената на вътрешните политически конфликти.

Това усложнява плановете на Европейската централна банка да прекрати политиката си на агресивни стимули, които помогната на блока да избегне дефлация през 2016 г.

Краят на стимулите на ЕЦБ донесе главоболие за €64 милиарда на Италия, Франция и Испания

Краят на стимулите на ЕЦБ донесе главоболие за €64 милиарда на 3 европейски страни

Те трябва да намерят нови купувачи за дълга си

На 31 декември 2018 г. централната банка прекрати покупките на облигации на стойност €2,6 трилиона. Президентът Марио Драги обаче предупреди за растящите рискове като търговското напрежение между Вашингтон и Пекин, както и по-слабите данни от Европа.

Извадките сочат, че някои от членовете на институцията са искали от Драги да бъде по-внимателен и искат дискусия за нови евтини кредити за банките.

От тях става ясно, че според някои от тях първото покачване на лихвите от 2011 г. насам едва ли ще бъде през настоящата година, а по-скоро ще бъде изместено за 2020 г.

ЕЦБ прогнозира забавяне на икономиката и ръст на цените

ЕЦБ прогнозира забавяне на икономиката и ръст на цените

В последния си бюлетин