Международният валутен фонд предупреди в понеделник за рисковете за икономическия растеж в страните от еврозоната, идващи именно от Германия и Италия. Съществуват обаче опасения, че кризата на държавния дълг и последващата програма за закупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) са оставили региона с малко възможности за справяне с друга икономическа криза.

"Трябва да осъзнаем, че от монетарна гледна точка няма останали боеприпаси за Европа, лихвеният процент е на рекордно ниски нива от твърде дълго време, а също така ЕЦБ прекрати и програмата за количествено облекчаване".

"Ако наистина се стигне до икономически спад в Европа, мисля, че централните банки и правителствата нямат много останали средства, за да се справят с него, "казва пред CNBC на Световния икономически форум в Давос главният изпълнителен директор на DSM Файке Сийбесма, цитиран от CNBC.

След дълговата криза през 2011 г. ЕЦБ предприе програма за закупуване на активи, за да засили инфлацията и да обнови икономиката на еврото. Тя също така запази лихвените проценти на исторически ниски нива. Въпреки че програмата за закупуване на облигации приключи в началото на тази година, лихвените проценти ще останат ниски за по-голямата част от тази година и вероятно ще се повишават постепенно след това.

"Наистина се надявам, че Европа няма да срещне проблем, защото не са ѝ останали много инструменти", добави Сийбесма.

Европейската статистическа служба, Евростат, потвърди миналия месец, че 19-членният блок на еврозоната нарасна с най-бавните си темпове от четири години насам през третото тримесечие на 2018 г.

В последния си доклад за икономическите перспективи МВФ предупреди, че несигурността около оттеглянето на Великобритания от ЕС също представлява риск за европейската икономика.