Шестнадесетте държави, които образуват т.нар. ядрен алианс на Европа, определиха количествено нуждите на сектора на среща в Париж този вторник. Освен Франция в алианса участват още България, Белгия, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Естония, Швеция, Италия, а като наблюдател и Обединеното кралство. Алиансът има за цел да обедини опита на страните, които използват мирния атом.

На срещата стана ясно, че европейската ядрена индустрия планира да създаде повече от 450 000 нови работни места през следващите 30 години в ЕС, от които 200 000 висококвалифицирани, отбелязва UK daily.

Ядреният сектор на Европа очаква приноса на индустрията към БВП да се увеличи с още 92 милиарда евро, предвид поддържането на производствен капацитет от 100 гигавата до 2050 г. и значително намаляване на вноса на изкопаеми горива, стана ясно на срещата. Министрите обсъдиха положителното въздействие на ядрената енергия върху европейската икономика - те считат, че АЕЦ може да осигури до 150 гигавата енергийна мощност до 2050 г. в ЕС, в сравнение с около 100 гигавата днес. Това означава изграждане на нови 30 до 45 големи и малки реактори.

Снимка 618897

Източник: iStock by Getty Images

Междувременно в Румъния беше открит първият симулатор на контролната зала на малкия модулен реактор VOYGR на американската компания NuScale. Симулаторът в Политехническия университет на румънската столица Букурещ е пети в света, но е първият извън САЩ.

"Този първи международен Център за енергийни изследвания (E2 Център) ще помогне на Румъния да развива експерти и оператори на усъвършенствани атомни технологии от следващо поколение и да стане хъб за разполагането на малки модулни реактори в Европа", заявиха от NuScale Power.

Соларен специалист - професията, която се придобива за месец и може да носи 3000 лева месечен доход

Новата професия, която се учи за месец и може да носи 3000 лева месечен доход

До 2023 година в ЕС ще има глад за над 1 милион специалисти във фотоволтаичната индустрия

През 2021 г. американската компания и държавната корпорация Nuclearelectrica подписаха споразумение за разполагане на АЕЦ VOYGR-6 с мощност 462 мегавата в Румъния до края на десетилетието, припомня World nuclear news.

Според Nuclearelectrica централата ще създаде близо 200 постоянни работни места, 1500 човека ще работят по време на строителството, 2300 - в производството и ще помогне на Румъния да избегне изпускането в атмосферата на 4 милиона тона CO2 годишно.

Снимка 618898

Източник: iStock by Getty Images