Рибарите в Испания, Португалия и Италия обявиха стачка в петък миналата седмица заради непосилните цени на горивата. Вече три седмици продължават протестите и блокадите на френските им колеги, съобщи AFP. В неделя много рибарски съдове бездействаха, но в организацията на протестното движение се появиха и първите пукнатини - някои работници в Испания са гласували за спиране на стачката.

От началото на годината цената на дизела за морски съдове скочи с 30%. Собствениците на траулери са предупредили, че ще банкрутират, ако субсидиите за риболов не се увеличат.

Испания държи най-голям дял в европейския риболов. Испанската конфедерация на риболова представлява близо 1400 компании. Утре, вторник, представителите на тази браншова организация ще се срещат за да решат как ще се развива протестната акция; не се предвиждат преговори с правителството.

В Каталония в североизточната част на Испания обаче в събота вечерта 90% от представителите на рибарите са гласували да се върнат на работа от понеделник. Според испанските медии, много рибари в Каталония и особено в Барселона не са съгласни с това решение.

В Италия във вторник или сряда представители на риболовната индустрия ще се срещнат с министъра на селското стопанство Лука Зайа. Ако преговорите не доведат до желания резултат, някои рибари предлагат да се блокират туристически пристанища.

В събота в Португалия рибари се сблъскаха с полицията и двама бяха ранени. Те бяха блокирали достъпа до десетки рибни магазини. Президентът на Португалия Анибал Кавачо Силва призова към спокойствие.

В неделя във Франция повечето риболовни пристанища работеха - след три седмици стачки и блокади. Националният комитет по риболова CNPEM твърди, че през новата седмица не очаква нови безредици. Директорът на CNPEM е пояснил: „Ние сме в изчаквателна фаза. Каквито и протести да има следващата седмица, най-вероятно е те да останат в Брюксел".

Представители на бранша от Италия, Испания и Португалия работели заедно с французите за решение на проблемите им на европейско ниво. Те лобират в правителството за промяна в европейската политика.

Въпреки това рибари в средиземноморското пристанище Аже са заявили, че заедно с испанците и италианците планират „голяма акция".

В Страсбург близо 200 шофьори на тирове се очаква да протестират в понеделник срещу по-високите цени на горивата. На френската Ривиера шофьорите на камиони също планират протест на магистралата за Ница. Същото се готви в Лион и Дижон.

В Марсилия шофьорите на камиони са заплашили, че ще окупират рафинерията на Total в Ла Мед, която бе под честа блокада през последните три седмици.

Някои испански тираджии също ще протестират, ако нещата до 6 юни не тръгнат към по-добро.

Очаква се протестите на рибарите да заразят и Британия, където във вторник ще  има демонстрация пред министерството на селското стопанство.