Банковата система на Афганистан е близо до срив. Това обяви ръководителят на един от най-големите кредитори в страната. Изпълнителният директор на "Ислямска банка на Афганистан" Сайед Муса Калим Ал-Фалахи смята, че финансовата система на Афганистан е изправена пред "екзистенциална криза", клиентите са в паника, след като талибаните поеха контрол над страната миналия месец, а западните държави и агенции замразили средствата на страната, пише Business Insider.

"Единствените услуги за момента са тегления, повечето банки не функционират и не предоставят пълни услуги." Банките в страната са пред колапс, а цялата финансова система е застрашена от заличаване.

Икономиката на Афганистан не е в добро състояние, след като талибаните взеха властта в  средата на август. По данни на Световната банка 40% от брутния вътрешен продукт идва от международни помощи, които вече са спрели.

МВФ обяви, че Афганистан вече няма достъп до своите спира финансирането на проекти в Афганистан.

Ал Фалахи предупреди, че Афганистан се обръща за помощ към Китай и Русия. Според него Ал Фалахи талибаните "рано или късно" ще получат помощ от тях.

Китай дори заяви готовност да помогне на талибанското правителство с 31 млн. долара, храна и ваксини срещу COVID-19.

Само 5 на сто от домакинствата в Афганистан имат достатъчно храна за всеки ден, сочат данни на Световната програма по прехраната на ООН. 50% казват, че не са разполагали с никаква храна поне веднъж през последните две седмици.