Германският канцлер Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света за трета поредна година, показва класацията на списание "Форбс" за 2008, съобщава Ройтерс. Меркел оглавява списъка на стоте най-влиятелни жени на годината въз основа на тяхната кариера, принос за икономиката и медийни изяви.

В първата десятка са бизнес дами, както и държавният секретар Кондълиза Райс, която е седма в списъка. Райс е загубила част от доверието и в момента заема  три места по-надолу в сравнение с класацията от миналата година. Общо 54 бизнес дами и 23 политици са сред 100-те най-влиятелни жени в света.

"Форбс" изтъква, че 45 на сто от жените в класацията не са от Съединените щати. Една трета от имената са нови, между тях е президентът на Аржентина Кристина Фернандес.Сенаторът от Ню Йорк Хилари Клинтън е на 28-мо място в списъка, председателката на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси е на 35-о място. Соня Ганди, председателка на Индийския национален конгрес е номер 21; йорданската кралица Рания е на 96-о място; телевизионната журналистка от САЩ Опра Уинфри е 50-а.