Франция задейства плановете си за непредвидени обстоятелства, за да се справи с очаквания Brexit без сделка, обяви на пресконференция премиерът Едуар Филип.

Планът включва инвестиции в размер на 50 млн. евро, за да се помогне на пристанищата и летищата да се справят с новите тарифи и търговски условия, в случай че Великобритания напусне Европейския съюз на 29 март без договорено споразумение и преходен период.

"Сигурно е, че сценарият на Brexit без сделка е все по-вероятен. Ето защо реших да задействам плана за Brexit без сделка. Планът се състои от законодателни мерки, които имат за цел да гарантират, че правата на френските граждани и бизнеса са защитени", казва премиерът.

Компаниите от ЕС късат връзките с Острова, искат наказание за Brexit

Компаниите от ЕС късат връзките с Острова, искат наказание за Brexit

Разпадането на преговорите между Лондон и Брюксел изглежда все по-реално

Правителството вече е внесло във френския парламент специален закон, който се състои от 5 принципа за действие по време на усложената ситуация.

"Плановете са готови. Всяко пристанище, всяко летище имаше за задача да определи естеството на работата, необходима за адаптиране на мерките си към тези нови предизвикателства", обяснява той.

Френските власти ще отделят специално внимание на рибарите и риболовния сектор. "Искаме да защитаваме интересите на френските рибари, да защитаваме интересите на риболовните райони и компаниите, които участват в този значителен икономически сектор", посочи Филип.

Най-важното пристанище на Острова след Brexit няма да е на море

Най-важното пристанище на Острова след Brexit няма да е на море

"Вътрешно пристанище" в Милтън Кийнс ще проверява и таксува вноса

Той увери, че правителството ще гарантира "възможно най-слабо въздействие", ако Великобритания напусне ЕС без споразумение на 29 март. Подготовката на за подобен сценарий се активизира, след като британските депутати категорично отхвърлиха споразумението за Brexit на премиера Тереза ​​Мей.

Френският министър на европейските въпроси Натали Лоазо предупреди през септември, че пристигащите полети и влаковете на Eurostar от Обединеното кралство нямат да бъдат приемани от ЕС в случай на Brexit без сделка.

Франция осигурява пазар за около 6% от целия британски износ на стоки и услуги, докато близо 7% от вноса във Великобритания идва от съседката й отвъд Ламанша. Общата търговия между двете страни надхвърля 70 млрд. паунда (79.2 млрд. евро) годишно, пише Yahoo Finance.

Британските компании, които ще се сринат при Brexit без сделка

Британските компании, които ще се сринат при Brexit без сделка

Няколко сектора ще пострадат особено тежко при липса на споразумение

Обединеното кралство и Франция в момента търгуват без препятствия, тъй като са част от митническия съюз на ЕС и единния пазар. Тези тесни търговски връзки рискуват да бъдат разкъсани, когато Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение.

Подобен ход може да накара Великобритания да търгува със съседите си по правилата на Световната търговска организация (СТО), което ще включва редица нови гранични проверки и тарифи.